Northvolt säkrar miljardorder från Volkswagen

Northvolt har fått in en batteriorder från sin delägare Volkswagen värd motsvarande 120 miljarder kronor. De satsar samtidigt på sex egna batterifabriker i Europa.

Northvolt säkrar miljardorder från Volkswagen

Den svenska batteritillverkaren Northvolt har säkrat en order över tio år från Volkswagenkoncernen på 120 miljarder kronor. Tillverkningen ska ske på bolagets fabrik i Skellefteå som sedan är under uppbyggnad.

– Volkswagen är en nyckelinvesterare, kund och partner på vår resa framåt. Vi kommer att fortsätta att arbeta hårt mot målet att förse dem med de grönaste batteriet på jordklotet medan de snabbt expanderar sin elfordonsflotta, säger Peter Carlsson, Northvolts vd och grundare, i ett skriftligt uttalande.

Volkswagen AG är sedan 2019 storägare i Northvolt och äger idag drygt 20 procent av aktierna. Bilkoncernen ska nu utöka det med en ny storinvestering. Northvolt har inte velat kommentera om det innebär att någon annan ägare (exempelvis BMW) sålt eller om det blir en nyemission, enligt Dagens Nyheter.

Samtidigt säljer Northvolt alla sina andelar i det tyska 50/50-samriskföretaget som de drivit tillsammans med Volkswagen. Företaget hade tänkt att bygga en batterifabrik i tyska Salzgitter. Volkswagen tar nu över hela projektet och meddelar att de ska bygga sex egna batterifabriker i Europa fram till 2030.

– Volkswagen vill ta ett steg närmare batteritillverkningen och göra mer under sitt eget tak, på grund av den stora uppgången i behov på marknaden. Vi kan samtidigt fokusera på fabriken i Skellefteå, som kommer bli större än vi först trodde. Det är enklare att koncentrera sig på ett stort projekt i stället för två parallell, säger Northvolts kommunikationschef Jesper Wigardt till Di Digital.

I och med den nya ordern från Volkswagen ska Northvolt nu totalt ha säkrat kontrakt till ett värde över 230 miljarder kronor, enligt företaget. Ifjol tecknade delägaren BMW en order på drygt 20 miljarder kronor hos Northvolt.

Det här är bra för Nortvolt!
Ja
40
0
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.