Rekordstarkt första kvartal för Tesla

Slog leveransrekord för januari–mars. Tesla pekar själva på en stor efterfrågan, särskilt i Kina, som skäl till de starka siffrorna.

Rekordstarkt första kvartal för Tesla

Tesla levererade ovanligt många bilar under januari, februari och mars 2021: 184.800 globalt, rapporterade bolaget under fredagen. Det är ett nytt rekord och mer än de 177.822 som analytiker hade förväntat sig.

Det tidigare kvartalsrekordet sattes october–december ifjol då man levererade 180.570 bilar. De sänkta förväntningarna lär delvis ha berott på den globala bristen på komponenter som i februari fick Tesla att stänga sin fabrik i Kalifornien i två dagar.

Ett av de största skälen till rekordet var enligt Tesla en stark efterfrågan från den kinesiska marknaden där man nu börjat leverera inhemskt tillverkade exemplar av crossoversuven Model Y.

Förutom Model Y ska de flesta av leveranserna under det första kvartalet ha bestått av Model 3:or. Detta eftersom inte en enda Model S eller Model X ska ha tillverkats medan produktionen ställdes om till de nya ansiktslyfta versionerna.

Produktionstakten ökade trots det något till 180.338 bilar, jämfört med 179.757 under det föregående kvartalet. Första kvartalet 2020 var siffran för övrigt 102.767 bilar.

Efter Tesla rapporterat om sitt leveransrekord i fredags steg företagets aktie med över 4 procent på börsen under måndagen.

Starkt jobbat, Tesla!
Ja
85
8
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.