Laddhybrider kan snart bli dyrare

EU vill skärpa reglerna för laddhybrider för att minska utsläppen, rapporterar Reuters. Det kan snart leda till att laddhybrider blir dyrare.

Laddhybrider kan snart bli dyrare

Efter larmrapporter om höga verkliga utsläpp från laddhybrider ser EU över laddhybriderna i sin plan för att förbättra luftkvaliteten.

I utkastet till nya regler står det att laddhybrider inte ska få marknadsföras med miljöargument från och med 2025. Det kan göra att tillverkarna omedelbart kan tvingas ändra sina planer för utveckningen av laddhybrider. 

Det finns också krav på lägre utsläpp av kväveoxid, vilket kan leda till att tillverkarna måste konstruera om förbränningsmotorerna. Någon som dels är kostsamt och som blir svårare att finansiera om efterfrågan sjunker. 

Signalen från EU kring laddhybrider leder också sannolikt till att subventioner på laddhybrider plockas bort. Sverige har redan tagit ett steg i denna riktning genom att sänka klimatbonusen för laddhybrider från den 1 april

Reaktionerna från bilbranschen är i huvudsak negativa. Ett motargumenten är att laddhybrider behövs i en övergångsperiod innan det finns ett tillräckligt varierat utbud av elbilar. Branschen menar också att 2025 är alltför tidigt eftersom kommande beslut påverkar hur kunder resonerar redan idag.

– Det är galet att göra det här redan 2025 eftersom det kommer att döda efterfrågan redan i dag. För de flesta människor är elbilar ännu inte tillräckligt praktiska, säger Bentleys chef Adrian Hallmark till nyhetsbyrån Reuters.

 
Helt rätt – laddhybiderna är överskattade!
Ja
80
86
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.