Så stor är Hyundai Ioniq 5 i verkligheten

Pressbilder kan bedra. Hyundai Ioniq 5 får Tesla Model 3 att se liten ut. I en ny video får vi även se den användas för att ladda Teslan.

Så stor är Hyundai Ioniq 5 i verkligheten

När Hyundai drog av täcket på elbilen Ioniq 5 var det en del som blev lurade av dess halvkombi-lika linjer och trodde det rörde sig om en bil i Golfklassen. Den mäter dock 4,64 meter på längden, 1,89 meter på bredden och 1.6 meter på höjden. Dessutom är hjulbasen på hela 3 meter.

LÄS MER: Här är nya Hyundai Ioniq 5 – slår VW ID.4 på de flesta punkter

Det är alltså en crossover i mellanklassen, precis som syns i en ny video uppladdad av den sydkoreanska influeraren Ultra Beanie på Youtube. I den ställs Ioniq 5 intill en Tesla Model 3 och det blir direkt uppenbart hur mycket större den är på alla ledder utom längden (4,69m). Koreanen är snarare i samma storleksklass som Tesla Model Y.

Den långa hjulbasen i förhållande till bilens längd medger stora innerutrymmen. I klippet provsitter även Ultra Beanie bilen. Baksätet är klart rymligare än Model 3:s vilket blir särskilt tydligt när han med god marginal får in litet bord bakom framsätet (något som dock knappast är särskilt trafiksäkert).

Hyundai Ioniq 5 bygger likt nya Kia EV6 (som dyker upp i kamouflage i slutet av videon) på Hyundais nya dedikerade elbilsplattform Electric-Global Modular Platform (E-GMP) som har en 800-voltsarkitektur som tillåter mycket snabb laddning.

En annan smart finess är att plattformen stödjer så kallade vehicle-to-vehicle (V2V) laddning. Den kan med andra ord ladda andra elbilar. I videon nedan provar Ultra Beanie att ladda sin Model 3 med den och lyckas få ut en effekt på 3 kW vid 13A.

Den var större än jag trodde!
Ja
212
15
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.