Världens längsta inomhusbana för självkörande fordon öppnar i Sverige

Självkörande fordon är framtiden och i Hällered utanför Borås öppnar nu världens största inomhusanläggning för test av autonoma fordon. Första kunden är Volvo.

Världens längsta inomhusbana för självkörande fordon öppnar i Sverige

Asta Zero Dry Zone är världens längsta inomhusbana för provning av aktiva säkerhetssystem och självkörande teknologier för alla typer av fordon. Bland kunderna finns Volvo Cars, AB Volvo, Scania och Veoneer, men också flera internationella kunder. 

Banan är 700 meter lång och 40 meter bred och ligger intill Volvos stora testanläggning Hällered Proving Ground.

 

Banan är 700 meter lång och 40 meter bred.

Fördelen med en inomhusbana är att man kan hålla konstanta förhållanden i temperatur och ljus dygnet runt, året runt. Det innebär att tester som görs vid olika tillfällen kan jämföras och repeteras.

Den 28 april öppnar testanläggningen Asta Zero Dry Zone. 

Peter Janevik, vd för Asta Zero.

– I dag genomför fordonsaktörerna stora delar av sina tester i södra Europa. Där är dagarna längre och det är mindre risk för snö och regn. Men testerna kräver mycket personal och resor, och även i Spanien går solen ner på kvällen och det regnar då och då. På Asta Zero Dry Zone kan utvecklingstiden effektiviseras och testerna kan dygnet runt, säger Peter Janevik, vd för Asta Zero.

Fordonsbranschen har länge efterfrågat en längre inomhusbana i Sverige. När pandemin slog till accelererade behovet och planerna om den nya banan skyndades på. 

– Asta Zeros anläggning ger oss möjlighet att testa och validera våra tekniska lösningar inom såväl säkerhet som självkörande och uppkopplade fordon. Här får vi möjlighet att testa i olika förhållanden och under kontrollerade former, året om, säger Mats Moberg, chef på Volvo Cars för forskning och utveckling.

Asta Zero ägs bland annat av RISE och Chalmers.

 
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.