Udda samarbetet: För att bygga lyxiga elbilsplattformar

Willams och Italdesign har inlett ett samarbete –ska bygga lyxiga elbilsplattformar med över 100 mils räckvidd

Udda samarbetet: För att bygga lyxiga elbilsplattformar

En av effekterna av den elektrifiering av bilindustrin som pågår nu är att det breddat marknaden så till vida att fler tillverkare fått chansen att vara med och leka med stora gamla drakarna.

Det har också lett till en del gränsöverskridande samarbeten med, Volkswagen har exempelvis sin elbilsplattform MEB öppen för andra tillverkare använda, något exempelvis Ford har gjort

Snart finns det också ytterligare elbilsplattformar att köpa in sig på, från den något oväntade alliansen Williams Advanced Engineering och designhuset Italdesign

Dessa två företag gå nämligen ihop och ska utveckla lyxiga elbilsplattformar. Uppsidan med det är att biltillverkare snabbt, så snabbt som 30 – 36 månader, kan han färdig produkt på gatan. En vanlig utvecklingscykel brukar ligga på omkring 48 månader.

Alla möjliga karosser på EVX-plattformen.

Den första prototypen man visar upp i samband med offentliggörandet heter EVX – och den lovar stort. Suvar, sedaner och GT-vagnar ska kunna byggas på EVX-plattformen och axelavståndet kan justeras mellan 2.900 millimeter och 3.100 millimeter. Både bak- och fyhjulsdrift är möljigt. 

EVX-plattformen kan husera batteripaket på mellan 104 och 160 kWh, och det ska vara möjligt att kräma ur 100 mils räckvidd ur bilarna. 

Det är Williams som kommer tillhandahålla de rullande chassit, medan Italdesign (såklart) ska stå för design, men också för elektronik, säkerhetssystem och montering. 

Man kommer ha en maximal produktionskapacitet på 10.000 bilar per år, och den minsta beställningen en tillverkare kan lägga är 500 bilar. 

Williams Advanced Engineering och Italdesign siktar med denna satsning in sig på det lyxigare segmenten, med en prislapp norr om 100.000 euro.

Märkligt och kul!
Ja
45
2
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.