Beskedet: Kinesiska Nio kommer till Norge

Två modeller på ingång – och batteribytesstationer.

Beskedet: Kinesiska Nio kommer till Norge

Kinesiska Nio har gjort sig ett namn i bilvärlden genom framför allt två saker. Dels med att under en lång period inneha varvrekordet för elbilar runt Nürburgrings nordslinga med modellen Nio EP9. Den mycket imponerande varvtiden lyder 6:45,9.

Men Nio har också blivit välkända genom att erbjuda snabba batteribyten som ett alternativ till konventionell snabbladdning.

Nu gör man alltså ett helhjärtat försök att ta sig innanför lusekoftorna hos våra nordiska grannar. Det ska man göra med två modeller. Först kommer suven Nio ES8 och nästa år sedanmodellen Nio ET7.

De första provkörningsexemplaren av Nio ES8 ska komma till Norge i augusti, men leveranserna av de färdiga bilarna sker i september, och det sammanfaller också med öppnandet av det första "Nio House" utanför Kina.

Den första bilhallen, vilket är vad ett Nio House i praktiken är, hamnar i Oslo men det ska också byggas Niohus i Bergen, Stavanger, Trondheim och Kristiansand.

Nio kommer också att ha fyra batteribytes-stationer i drift innan året är slut. De ska sedan följas av ytterligare stationer under nästa år, likväl som ett "vanligt" snabbladdningsnätverk.

Vi har tidigare skrivit om att Nio ET7 kan bli den första elbilen med ett Solid State-batteri. När vi rapporterade om det sades det att de bilarna skulle finnas på marknaden år 2022, så det är nog mycket troligt att de ET7:or som kommer till Norge nästa år är bestyckade med Solid State-batterier.

Några norska priser är ännu inte klara, men de blir naturligtvis högintressanta att ta del av när de väl dyker upp.

Jag hoppas Nio kommer till Sverige.
Ja
55
10
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.