Ny rapport: Då är elbilarna billigare än förbränningsbilarna

Kostnaderna för batterier kommer sjunka med över hälften.

Ny rapport: Då är elbilarna billigare än förbränningsbilarna
Det dröjer inte alltför länge innan elbilarna kör om och blir billigare än förbränningsbilarna, visar ny undersökning. Foto: James Holm.

I dagsläget är det många som ryggar tillbaka när man ser prislappen på en elbil. Inköpspriset ligger i nästan alla fall högre än motsvarande förbränningsbil. Men det kommer att ändras, visar en ny studie av gjord av Bloomberg NEF på uppdrag av den gröna tankesmedjan Transport & Environment.

Studien gör bedömningen att elbilar i golfklassen och större familjebilar, samt suvar i motsvarande storlek kommer att kosta lika mycket att producera som förbränningsbilar av samma storlek år 2026.

Studien framhåller sjunkande batteripriser, mer kostnadseffektiv produktion av elbilsplattformar som det stora besparingarna. T&E erfar att priserna på batterier kan sjunka med så pass mycket som 58 procent fram till 2030.

En annan mycket viktig aspekt för att få ned kostanden är fortsatta incitament för att bibehålla en hög efterfrågan på elbilar. Enligt studien kommer det att driva på utvecklingen som i sin tur kommer att ha en positiv effekt på elbilspriserna. 

Även eldrivna transportbilar berörs i rapporten, som bedömer att dessa kan vara billigare än dieseldrivna diton redan 2025.

Min nästa bil blir en elbil.
Ja
204
81
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.