Toyoda i blåsväder igen – kritiserar förbud mot fossilbilar

Flera av Toyotas största investerare säger i ett gemensamt uttalande till Reuters att Toyotas ordförande Akio Toyoda inte förstår vad som står på spel – Toyota riskerar att halka efter konkurrenterna.

Toyoda i blåsväder igen – kritiserar förbud mot fossilbilar

Akio Toyoda är en mäktig man inom japansk bilindustri. Han är inte bara högste chef för världens största biltillverkare, han är också ordförande för den japanska bilindustrins branschorganisation.

I den senare rollen uttalande han sig nyligen kritiskt till Japans planer på att förbjuda nya bilar med förbränningsmotorer 2035.

Han sa: "Japan borde öppna upp för fler tekniker. Jag tror att regler och lagar ska följa utvecklingen. Att helt förbjuda bensin- och dieseldrivna bilar begränsar utvecklingsmöjligheterna och det kan också leda till att Japan förlorar sina styrkor".

Uttalandet fick flera av Toyotas stora investerare att bli oroliga.

– Vi är djupt oroade för att herr Toyoda inte tycks inse vad som står på spel här, säger Jens Munch Holst, vd för danska Akademiker Pension till Reuters. Tillsammans med andra stora aktieägare överväger han att skicka en resolution till Toyotas styrelse eller att helt enkelt sälja sina aktier. 

Det här ska ses i bakgrund till att Toyota redan har fått kritik för att vara sen på elektrifieringståget. Toyota väntade länge med att komma med laddhybrider och deras första renodlade elbil, Toyota bZ4X, kommer först nästa år.

Akio Toyoda har varit i liknande blåsväder förut. I december 2020 sa han att elbilar var "överhajpade".

 
Akio Toyoda har rätt – Fel att förbjuda fossilbilar 2035!
Ja
78
120
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.