Tesla slutar ta emot Bitcoin – på grund av dess klimatpåverkan

Nya bud från Elon Musks Twitterflöde: Tesla accepterar inte längre kryptovalutan Bitcoin som betalmedel. Anledningen ska vara att man oroas av valutans växande klimatavtryck.

Tesla slutar ta emot Bitcoin – på grund av dess klimatpåverkan
I februari miljardinvesterade Tesla i Bitcoin och i mars började man även att acceptera kryptovalutan som betalmedel. Det är det slut med nu.

Det var i februari som Tesla tillkännagav att man investerat drygt 12,5 miljarder kronor i Bitcoin vars värde direkt steg till nya rekordhöjder. Det följdes i mars av nyheten att man även började acceptera kryptovalutan, som är helt digital, som betalmedel.

Det är det redan slut med nu, meddelade Teslas vd Elon Musk på Twitter under natten till igår svensk tid. Företaget slutar att ta emot Bitcoin som betalning med omedelbar verkan.

Arkivfoto: En så kallad Bitcoin-"gruva" i Kina.

Anledningen är att den datorprocess som används både för att skapa nya Bitcoin och att genomföra transaktioner med det, "mining", leder till allt större utsläpp i världen. Mining kräver mycket datorprocessorkraft och dag sker en stor majoritet av det (drygt 75 procent) i Kina. Eftersom landet i huvudsak förlitar sig på kol för sin energiförsörjning (ifjol stod man för 53 procent av världens kolkraft) innebär det ett väsentligt klimatavtryck.

Tesla skriver själva i uttalandet på Twitter att man "oroas av den snabbt ökande användningen av fossila bränslen för Bitcoin-gruvdrift".

Enligt en färsk studie uppskattas Bitcoingruvorna i Kinas utsläpp stiga till 130 miljoner ton koldioxid 2024. Det är mer än hela länder släpper ut, exempelvis överstiger det både Tjeckien och Qatars årsutsläpp 2016. Globalt uppskattas Bitcoins klimatavtryck idag motsvara ett mindre land som Danmark eller Irland.

Samtidigt menar Tesla att kryptovaluta är en bra idé på flera sätt och att man tror på dess framtid. "Men det kan inte komma till en stor kostnad för miljön", lyder uttalandet. Tesla ska inte heller sälja sina Bitcointillgångar som man vill använda igen så fort gruvdriften övergår till förnyelsebara energikällor.

"Vi tittar också på andra kryptovalutor som använder <1% av Bitcoins energi/transaktion", skriver företaget.

Sedan uttalandet kom har Bitcoin rasat i värde. Innan uttalandet låg det på drygt 460.000 kronor. Efter Musks tweet dök det till 417.000 kronor, en nivå det ungefär ligger kvar på i skrivande stund, trots ett kort dipp under 400.000 igår kväll svensk tid.

Teslas aktie såg först ut att stiga men har nu backat något sedan beskedet kom.

Ett klokt beslut av Tesla.
Ja
42
7
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.