Joe Biden har kört Ford F-150 Lightning: ”Den här jäkeln är kvick!”

Ford har vunnit en ordentlig pr-seger för sin nya elektriska pickup redan innan premiären inatt. USA:s president Joe Biden har nämligen fått köra den och omdömet verkar gott.

Joe Biden har kört Ford F-150 Lightning: ”Den här jäkeln är kvick!”
USA:s president Joe Biden var entusiastisk efter att ha fått ratta Fords nya el-pickup en dag innan den officiella premiären.

– Den här jäkeln är kvick! Utbrast Joe Biden idag bakom ratten inför ett pressuppbåd på Fords testanläggning i Dearborn, Michigan. En amerkansk president får inte köra bil på allmän väg av säkerhetsskäl.

Strax innan hade han satt plattan i mattan på ett kamouflerat exemplar av Fords nya elektriska pickup F-150 Lightning, vars officiella avtäckning ska ske i natt klockan 3:30 svensk tid.

Presidenten tillade att pickupen, som väntas ansluta sig till en hel drös amerikanska el-"pickisar" som nu är på gång så som Rivian R1TGMC Hummer och Tesla Cybertruck, ska klara sprinten 0–60 mph (96 km/h) på 4,4 sekunder.

Provkörningen var del av ett formellt besök presidenten gjorde på Fords elbilscenter för att marknadsföra den biljonsatsning på infrastruktur och transporter som Biden vill driva igenom.

Investeringspaketet ska uppgå i drygt 174 miljarder dollar (1,45 biljoner kronor). En stor del av detta ska gå till att subventionera elbilsköp för konsumenter, om än inte de som köper "dyra lyxmodeller", enligt den amerikanska regeringen. Det lär uppmuntra tillverkarna att ta fram fler elbilar med mer överkomliga prislappar.

– Framtiden för bilindustrin är elektrisk. Det finns ingen återvändo, sa Joe Biden under ett tal inne på Fords fabrik i Michigan under besöket.

– Frågan är om vi kommer leda eller halka efter i racet mot framtiden, fortsatte han.

Presidenten är med andra ord en klart ivrigare förespråkare av elbilar än sin föregångare Donald Trump. I videon nedan, tagen av NBC News, från hans provkörning av F-150 Lightning tycks han även svara ja på frågan om han skulle köpa en själv:

Premiären av Ford F-150 Lightning sker som sagt inatt klockan 3:30 och kommer att strömmas på bland annat Youtube. Är du väldigt morgonpigg (eller kanske den som jobbar nattskift) hittar du länken till det här.

Ford F-150 Lightning verkar som något för mig!
Ja
81
40
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.