16 anledningar att INTE köpa elbil

Varför väljer 84 procent av alla bilköpare att INTE köpa elbil? Ny undersökning ger svar.

16 anledningar att INTE köpa elbil

1.000 personer i samtliga nordiska länder har fått frågor kring deras bilköparplaner av norska Opinion på uppdrag av Nordic Energy Research. Bland de som ska köpa en bil under det kommande året tänker 16 procent köpa elbil, en ökning med fyra procentenheter jämfört med i fjol.

Resten ska alltså inte göra det. Varför?

Var fjärde planerade bilköp i Norge är en elbil medan samma siffra för Sverige är nio procent – en riktigt hög andel med tanke på att elbilarna i Sverige bara står för runt tre procent av totalen bilar.

Det riktigt intressanta med undersökningen är anledningarna till varför de flesta INTE tänker köpa elektrifierad bil, och här skiljer det sig på ett märkligt vis mellan elbilslandet Norge och Sverige.

Men innan vi går in på detta kan vi konstatera att det vanligaste köpet i samtliga nordiska länder lär bli en begagnad bensinbil – det finns mest av dessa på marknaden.

Men i Norge är trots detta en ny elbil det mest troliga bilvalet, hela 19 procent ska köpa en sådan, med begagnad elbil på andra plats med tio procent och det mönstret återkommer i alla nordiska länder, det kommer att köpas fler nya elbilar än begagnade.

Danskarna är mer elbilsbenägna än svenskarna, vilket kanske kan förvåna medan Finland och framförallt Island ligger efter när det gäller omställningen till elektrifierat.

Totalt sett tappar bilar med förbränningsmotorer marknad medan hybrider och elbilar är vinnare.

Det som avskräcker mest med elbilar är priset, i undersökningen anser 22 procent att just inköpskostnaden är den största barriären mot ett köp. Kort räckvidd ligger på andra plats med 14 procent och 11 procent säger att eftersom de inte kan ladda hemma blir det ingen elbil.

Det här kan man tycka är en låg siffra.

Snabbladdningsdebatten går hög över hela världen, men endast åtta procent tycker att problem med laddning längs vägen är så stora att det inte kan bli ett köp.

I Norge, världens elbilstätaste land, bör erfarenheten kring elbilars nackdelar vara mest relevant.

Den största nackdelen med elbilar är enligt norrmännen kort räckvidd, vilket avskräcker 19 procent av köparna. Men det riktigt intressanta är att "Tror inte att elbilar är miljövänligare än andra bilar" kommer på en klar andraplats med 12 procent.

Tio procent vill avvakta till dess tekniken blir bättre.

Det här betyder att 22 procent nekar elbilar på grund av skäl som inte har med användandet att göra – i ett land där man kört mycket elbil.

Miljöskepsisen till elbilar har ökat jämfört med i fjol, eller så har helt enkelt de andra alternativen som kort räckvidd och högt pris tappat eftersom många inte upplever dessa som stora problem?

De främsta skälen i Sverige

Pris 28 %
Har inte laddmöjlighet hemma 16 %
Kort räckvidd 12 %
Avvaktar teknikutvecklingen 10 %
Dålig infrastruktur vid långfärd 9 % 

Argumentet att elbilar inte skulle vara miljövänliga finns inte med på topplistan i Sverige.

Kanske kommer prisargumentet att tappa i takt med att det kommer ut allt fler billiga elbilar som Dacia Spring som lär kosta runt 200 000 kronor i Sverigeutförande, eller MG-suven som kan privatleasas för 2 000 kronor per månad? 

Vad är din tolkning av undersökningen? Varför har miljöskepsisen ökat i Norge och vad tycker du talar starkast mot elbilar – och framförallt – är det elbil som gäller för ditt nästa köp? 

Skäl mot elbilar – hela Norden

1) För dyrt 22 %
2) Kort räckvidd 14 %
3) Kan inte ladda hemma 11 %
4) Avvaktar teknikutvecklingen 10 %
5) Dålig infrastruktur vid långfärd 8 %
6) Är mindre miljövänliga än andra bilar 7 %
7) Osäkerhet kring batteriets livslängd 5 %
8) Övriga skäl 4 %
9) Fungerar inte bra på vintern 3 %
10) Tycker inte om elbilar 3 %
11) Saknar dragkrok 2 %
12) Finns inga modeller som passar mina behov 2 %
13) Finns för få begagnade elbilar 2 %
14) Har inte laddmöjlighet på jobbet 1%
15) Finns inga familjebilar 1 %
16) Osäker på andrahandsvärdet 1 %

Fler borde köpa elbil!
Ja
856
1161
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.