Nya Påvemobilen blir en skottsäker elbil från Fisker

Fisker ska bygga Påven Franciskus nya bil som ska baseras på deras kommande suv Ocean.

Nya Påvemobilen blir en skottsäker elbil från Fisker
Så här är den nya Påvemobilen tänkt att se ut.

Påvens nya bil blir en eldriven Fisker Ocean, självfallet med en skottsäker glaskupol på taket. Startuptillverkaren, som grundades 2016 av de välkände danske bildesignern Henrik Fisker och hans fru Geeta Gupta-Fisker, meddelar att man planerar att bygga bilen nästa år.

De två grundarna ska ha rest till Vatikanstaden i Rom nyligen för att visa upp sin design för Hans Helighet Påve Franciskus, den Katolska kyrkans högste ledare.

Till vänster: Henrik Fisker visar Påven Franciskus sin tilltänkta design.
Till höger: Påven signerar Fiskers designsketch som hålls av Geeta Gupta-Fisker.

– Jag blev inspirerad av att läsa att Påven Franciskus är väldigt hänsynstagande kring miljöfrågor och den inverkan som klimatförändringarna kommer att ha för framtida generationer, säger Henrik Fisker i ett uttalande.

Precis som produktionsbilen, vars tillverkningsstart planeras till november nästa år på Magna Steyrs fabrik Österrike, ska interiören i påvemobilen kläs i olika återvunna material; bland annat golvmattor av återvunna plastflaskor som enligt Fisker samlats in från havet.

Man nämner dock inget om den får några solpaneler på taket, som vanliga Ocean har. Vi förmodar inte, med tanke på all plats den skottsäkra glaskupolen tar upp.

Fisker säger heller inget om vad bygget, som skänks till den Heliga stolen, kommer att kosta. Dock nämner man gärna att den färdiga Ocean ska börja på drygt 324.000 kronor inkluderande moms i Tyskland, där momssatsen för en elbil är sänkt till 16 procent.

Bra att Påven åker batteridrivet.
Ja
62
6
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.