Banbrytande domen: Oljejättens utsläppsmål är för slappa

En holländsk domstol har nu underkänt Royal Dutch Shells egna utsläppsmål och kräver att oljejätten ska öka takten ordentligt.

Annons
Annons

Oljebolaget Shell måste fram till 2030 kapa sina utsläpp av växthusgaser med 45 procent jämfört med 2019 års nivå, har en domstol i Nederländerna beslutat.

Ett historiskt domslut, som kommer efter att företaget stämdes för drygt tre år sedan av ett flertal miljö- och människorättsorganisationer. Domen, som Shell tänker överklaga, ses som vägledande för liknande åtal mot andra oljebolag.

Bolagets egna utsläppsmål som underkänts av domstolen sade att företaget skulle minska utsläppen av koldixoid från dess energianvändning med 6 procent till år 2023, med 45 procent till 2035 och 100 procent till 2050, jämfört med 2016 års nivå, rapporterar TT.

Domstolen finner att Shells mål är ”inte särskilt konkreta och fulla av undantag”.

”En besvikelse”, säger Shell själva om domen i ett uttalande.

Organisationerna bakom stämningsansökan, inkluderande bland annat Greenpeace och nederländska Milieudefensie (en gren av Friends of the Earth International, Jordens Vänner) ser domen som en stor framgång.

– Det här är en historisk vändpunkt. Det här fallet är unikt eftersom det är första gången som en domare har beordrat ett stort, förorenande företag att följa Parisavtalet. Detta beslut kan också ha stora konsekvenser för andra stora förorenare, säger advokaten Roger Cox som fört Milieudefensies talan.

Annons
Annons
Rulla till toppen