Tesla testar lidar – en teknik som Elon Musk ratat

2019 sa Elon Musk: "Alla som förlitar sig på lidar är fördömda". Men nu tycks Tesla ha växlat ben. En Tesla Model Y med lidar siktades nyligen i Florida.

Tesla testar lidar – en teknik som Elon Musk ratat
Testbil från Tesla med lidarsensorer från Luminar Technologies. Foto: Grayson Brulte / Twitter

Lidar är en laserradar som mäter avståndet till objekt i närheten. Med andra ord kan lidar användas för att ha koll på den omgivande trafiken. 

Många biltillverkare, bland annat Volvo, har satsat på lidarteknik till sina autonoma fordon. Elon Musk har så nyligen som på Tesla Autonomy Day 2019 varit negativ till lidar. Techcrunch uppger att han då sa att "lidar är ett hopplöst uppdrag" och att "alla som förlitar sig på lidar är fördömda". 

Tesla använder idag en kombination av radar, kameror och ultraljudsensorer till sina autonoma system, men flaggar för att radarn kommer att fasas ut. Vilken teknik ska då Tesla använd i lägen där en kamera har svårt att se?

Svaret kan vara lidar. Nyligen fotograferades testbil från Tesla med lidarsensorer på taket. Att det är lidar och inget annat bekräftas av teknikkonsulten Grayson Brulte som uppger att bilen kommer från Luminar Technologies, rapporterar Investors.com.

Det finns dock en alternativ förklaring – att lidar används för att kontrollera nästa generations kamerabaserade autonoma system.

Bra om Tesla satsa på lidar!
Ja
25
22
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.