Northvolt växlar upp – får in 5 miljarder från Volkswagen

Batterifabriken i Skellefteå ökar produktionskapaciteten till 60 GWh per år.

Northvolt växlar upp – får in 5 miljarder från Volkswagen

Northvolt ökar produktionskapaciteten med 50 procent från 40 till 60 GWh, det meddelar den svenska batteritillverkaren i ett pressmeddelande idag. 

Bakgrunden till det är fler tunga investeringar på totalt 2,75 miljarder dollar. Bland investerarna finns bland annat de svenska AP1-, AP2-, AP3- och AP4-fonderna, samt en kanadensisk pensionsfond.

Men också Volkswagen, som följer upp sin enorma investering på 120 miljarder kronor från i mars i år, med att ösa in ytterligare fem miljarder i Northvolt. Detta gör att man behåller 20 procent av aktierna batteriföretaget.

 – Vi förstärker vårt strategiska partnerskap med Northvolt som en leverantör av hållbart producerade battericeller, säger Volkswagen-koncernens finans- och IT-chef Arno Antlitz.

Northvolt skalar alltså upp sitt produktionsmål till 60 GWh per år och ska enligt plan dra igång storskalig produktion i Skellefteå senare i år.

– Vi har producerat battericeller i Northvolt Labs i över ett år och ser fram emot att flytta den kunskap och teknik vi har utvecklat till Northvolt Ett och inleda storskalig produktion, säger Peter Carlsson, vd på Northvolt.

Kul för svensk industri!
Ja
154
1
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.