Volkswagen Multivan T7 – Folkabussen blir laddhybrid

Den sjunde generationen av folkabussen bjuder på flera nyheter, bland annat att bilen köpas som laddhybrid.

Volkswagen Multivan T7 – Folkabussen blir laddhybrid

Volkswagen Multivan T7 bygger på den variabla plattformen MQB som gör det möjligt att erbjuda Multivan som laddhybrid. Samma bottenplatta används även för Golf, vilket borde göra köregenskaperna mer personbilslika än de föregående versionerna.

Nuvarande Multivan T6.1 bygger på en betydligt äldre plattform som även nyttjas av generationen T6 från 2016 och T5 från 2003.

Totalt har det producerats fyra miljoner Multivan sedan premiären 1985.

Laddhybriden har en 1,4-liters turboladdad bensinfyra som ger 150 hästkrafter. Det finns också en elmotor på 116 hästkrafter. Den sammanlagda systemeffekten är 218 hästkrafter och vridmomentet är 350 newtonmeter.

Förutom laddhybriden kommer två bensindrivna modeller och en diesel.

Alla motoralternativ utom laddhybriden har en sjutegad dubbelkopplingslåda (DSG). Laddhybriden har en ombyggd version med sex växlar. Det finns ingen traditionell mekanisk växelspak utan bara en elektronisk vipp-växelväljare. 

Flera säkerhets- och assistanssystem är standard, till exempel ett system övervakar omgivningen och automatiskt bromsar om en bil eller fotgängare riskerar att köras på. Det finns även ett nytt system kallat IQ. Drive Travel Assist där den adaptiva farthållaren samverkar med fillhållningssystemet för att ge viss självkörande förmåga till 210 km/h.

De yttre formerna har inte en plåtbit gemensam med föregående generation. De kantiga formerna har rundats av med tydlig inspiration från de nya ID-modellerna.

Volkswagen Multivan T7 är 69 mm längre och 37 mm bredare än föregångaren, trots det har tjänstevikten bantats. Det går att beställa en extra rymlig version som är 200 mm längre än grundmodellen.

Även inredningen är tydligt påverkad av de eldrivna syskonen, bland annat finns två stora lcd-skärmar. Multivan kommer dock inte med ren eldrift. Istället kommer det en minibuss som bygger på samma plattform som ID.3 och ID.4.

Nya Multivan säljs i tre olika utrustningsnivåer. Enklast bestyckad är Multivan, mellannivån kallas Style och toppversionen heter Life. Samtliga versioner har sju sittplatser och ett helt plant golv. Som tillval kan man välja att få alla sittplatser uppvärmda.

Med dubbla bakre sätesrader är lastutrymmet 469 liter. Med det bakre sätet fällt ökar lastutrymmet till 1.844 liter. Som mest kan man lasta 3.672 liter i grundversionen. För den förlängda modellen är motsvarande siffror 763, 2.171 samt 4.005 liter.

Den som behöver lasta ännu mer än så kan dra släp med vikt upp till 2.000 kg.

Det finns ännu varken förbrukningssiffror eller priser. Vi väntar även på att Volkswagen ska meddela leveransstart.

Jag blir sugen på denna rymliga laddhybrid!
Ja
35
21
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.