Beskedet: Volvo och Northvolt i nytt samarbete – ska utveckla elbilsbatterier

Startar bolag tillsammans – öppnar helt ny batterifabrik. Nästa XC60 som elbil blir först ut med nya batterierna.

Beskedet: Volvo och Northvolt i nytt samarbete – ska utveckla elbilsbatterier

Tidigare i våras rapporterade vi om att Volvos vd Håkan Samuelsson menade att "det fanns stora möjligheter" till ett samarbete mellan Volvo Cars och den svenska batteritillverkaren Northvolt. 

Och det är väl mycket som talar för att han redan då visste att det var ett joint venture-bolag på gång, parterna emellan – ett samarbete som offentliggjordes idag.

I Volvo Cars och Northvolts planer ingår att upprätta ett utvecklingscentrum på svensk mark – men också en batterifabrik med en årlig produktionskapacitet på 50 GWh någonstans i Europa. Exakt var inte bestämt, men produktionen ska inledas 2026.

– Genom att samarbeta med Northvolt säkrar vi leveransen av högkvalitativa, mer hållbara battericeller för våra helt elektriska bilar. Samarbetet med Northvolt kommer också göra att vi kan stärka vår utvecklingskapacitet internt, säger Håkan Samuelsson, VD och koncernchef för Volvo Car Group.

Första Volvomodell att få batterier från den kommande fabriken blir eldrivna efterföljaren till nuvarande Volvo XC60.

Volvo Cars har också som mål att köpa in battericeller motsvarande 15 GWh från Northvoltfabriken i Skellefteå från och med 2024.

Volvo Cars och Polestar är branschledande i omställningen till elektrifiering och perfekta partners på den kommande resan, eftersom vi strävar efter att utveckla och producera världens mest hållbara battericeller. Vi är stolta över att bli deras exklusiva partner för produktion av battericeller i Europa, säger Peter Carlsson, medgrundare och VD för Northvolt. 

Mer information om samarbetet ska meddelas i samband med eventet Volvo Cars Tech Moment den 30 juni.

 

Helt rätt satsning av Volvo!
Ja
136
4
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.