Ny teknik gör Teslas Plaid-bilar extra snabba

Familjebilarna Tesla Model S och X Plaid accelererar hysteriskt fort tack vare ny motorteknik.

Ny teknik gör Teslas Plaid-bilar extra snabba

Tesla vill hålla på hemligheterna kring sina nya Plaid-modeller, men har ändå lättat en del på förlåten. Vid eventet när de nya modellerna lanserades berättade Tesla-chefen Elon Musk om den nya motortekniken.

– Det här är, vad vi vet, första gången en elmotor med kolfiberlindad rotor är i produktion.

Med kolfiber blir magnetfältet kring rotorn större, vilket ger mer effekt. Motorerna kan också varvas mer, upp till 20.000 varv per minut.

Det gör att Plaid-modellerna kan accelerera från stillastående till 322 km/h utan någon växellåda. 0-100 km/h går på 2,1 sekunder för Model S Plaid och 2,6 för X-modellen. Tiderna är satta med en fots utrullning.

En annan fördel är att vridmomentet ökar i hög fart. Många bilar mattas i hög fart, men med den här tekniken finns det kraft att accelerera snabbt i högre farter.

Plaid-modellerna har tre motor som tillsammans ger 1020 hästkrafter. De två motorerna kan styras individuellt för att förbättra kurvtagning, så kallad vridmomentstyrning.

För att motorerna ska ge all kraft gäller det att batteriet kan leverera mycket effekt. Det tycks inte som Tesla använder de nya 4680-cellerna som presenterades i september 2020. De kan ha varit tänkta för inställda Plaid+. 

I stället används den gamla 18650-typen. Batteripaketen har dock uppdaterats för att tillåta högre effekt vid både laddning och urladdning. De ska klara fem gånger fler fullgasaccelerationer innan effekten mattas av. Räckvidden anges till 628 km.

Det krävs också rejälare kylning av batteri och motorer. Bilens kylare är dubbelt så stor som de vanliga modellerna och en kraftigare värmepump används.

Jag hade köpt en Plaid om jag haft råd.
Ja
487
147
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.