Volvos jätte-elbil får lidar som standard

Nästa år kommer Volvos nya stora el-suv. Nu börjar Volvo släppa nyheter om elbilen.

Volvos jätte-elbil får lidar som standard
En lidar-sensor skannar av trafiken framför bilen.

Nästa generation Volvo XC90 kommer att byggas på en ny plattform kallas SPA2 och drivas av bensinmoterer med hybridteknik eller enbart av elmotorer.

Volvos ambition har varit att nya XC90 ska vara helt självkörande (nivå 5), men det målet har visat sig vara för svårt att nå. Utvecklingen rör sig trots allt framåt och nästa XC90 blir mer självkörande än någon tidigare Volvo.

 

Lidar, kameror och sensorer ger tillsammans en heltäckande bild av miljön omkring bilen.

För att läsa av omgivningen har Volvo köpt in lidar-sensorer från Luminar Technologies. Lidar står för light detection and ranging och är en slags optisk radar som skannar av omgivningen.

All information från lidar, kamerorna och sensorerna processas av en dator som görs av grafikkortstillverkaren Nvidia.

 

Lidar ger en tredimensionell bild av trafiken framför bilen.

Lidar-tekniken blir standard i elektriska XC90. Volvo tror att tekniken kan minska antalet olyckor, åtminstone efter att tekniken fått mogna och bilarna uppdaterats över nätet. 

– I takt med att vi kontinuerligt förbättrar vår säkerhetsteknik via trådlösa uppdateringar förväntar vi oss att kollisioner ska bli allt ovanligare och vi hoppas kunna rädda fler liv, säger Henrik Green, chief technology officer 

Volvos kommande flaggskeppsmodell kommer även att vara utrustad med reservsystem för styrning och bromsning. Dessa reservsystem kommer tillsammans med Lidar användas för en funktion för autonom motorvägskörning som kallas Highway Pilot.

Funktionen är utvecklad tillsammans med Volvo Cars mjukvarubolag Zenseact och är ett tillval i länder vars lagstiftning tillåter denna nivå av autonom körning.

Volvo kommer att avslöja mer om tekniken i kommande bilmodeller vid eventet Volvo Cars Tech Moment den 30 juni.

Ser fram emot nästa Volvo XC90!
Ja
262
58
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.