Officiell: Här är Mercedes första eldrivna lastbil

Mercedes eActros har ett batteripaket på 420 kWh.

Officiell: Här är Mercedes första eldrivna lastbil

Idag har Mercedes visat upp den färdiga versionen av sin första eldrivna lastbil. Precis som konceptet heter den eActros och är anpassad för tunga transporter i stadsmiljö.

Den har två elmotorer monterade på bakaxeln som tillsammans ger 448 hk, men kan via ett boost-läge ge 543 hästar under korta stunder. Motorerna är kopplade till en tvåstegad växellåda.

Beronde på version har eActros antingen tre eller fyra batteripaket på 105 kWh vardera. Så största batterikapacieten bli 420 kWh. Det ska räcka till en fulllastad räckvidd på 40 mil och snabbladdning är möjligt i upp till 160 kW och laddning från 20 till 80 procent går på strax över en timme.

Med eldriften har eActros också en fördel i att den låter väldigt mycket mindre än en dieseldriven lastbil. Mercedes uppger att den låter hälften så mycket som ett konventionellt dito. Detta har Volvo också tänkt på och har haft eldrivna sopbilar på test i villaområden.

eActros är Mercedes första steg på den väg som ska leda till en helt eldriven transportfordons flotta år 2039. Tillverkningen drar igång i slutet av året och priset är än så länge inte offentligt.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.