Elbilen Lightyear One ska tillverkas i Finland av Valmet Automotive

Den gamla Saab-tillverkaren Valmet Automotive får uppdraget att bygga den lovande holländska elbilen.

Elbilen Lightyear One ska tillverkas i Finland av Valmet Automotive

Holländska Lightyears elbil One visades i prototypform för två år sedan och nu är det klart var produktionen ska ske. Det blir den finska kontraktstillverkaren Valmet Automotive, som idag producerar Mercedes-Benz GLC och A-klass åt Daimler, som får uppdraget.

– Vi är väldigt glada över att ha hittat en produktionspartner att tillverka denna exklusiva modell tillsammans med, säger Lightyears vd och medgrundare Lex Hoefsloot i ett uttalande.

– Valmet Automotive är en bra partner, med en väletablerad meritlista och över ett decennium av erfarenhet inom elbilsproduktion. De passar också bra kulturellt med vårt företag. Vi är stolta över att vi snart kommer att förverkliga produktionen av Lightyear One med Valmet Automotive, fortsätter uttalandet.

Lightyear stoltserade nyligen med att man i egna test lyckats ta sig 71 mil på en laddning med One.

Den slanka sedanen One ska vara riktigt hal – cW-värdet ska vara endast 0,20 – och tillverkaren siktar på en räckvidd på hela 72,5 mil trots att batteriet är medelstort (60 kWh). Dessutom har den solceller på taket som kan ladda batteriet för att ge som mest 5–7 mil extra räckvidd på soliga sommardagar, enligt Lightyear.

Möjligheten till snabbladdning är desto mindre imponerande, om man bara tittar på kW-siffran: som mest 60 kW DC. Men eftersom bilen är så energisnål ska det enligt tillverkaren betyda att man kan ladda 57 mils räckvidd på en timme.

Lightyear One är fyrhjulsdriven med en elmotor i varje hjulnav.

Valmet Automotive i Nystad grundades 1968 som Saab-Valmet, ett samriskföretag mellan den finskt stadsägda industrijätten Valmet och svenska Saab-Scania. Totalt 738.000 Saab-bilar byggdes av Valmet 1969–2003. Men man har också byggt bland annat Porsche Boxster och Cayman, Opel Calibra samt den lilla norska elbilen Think City och laddhybriden Fisker Karma.

– Vår erfarenhet som biltillverkare och vårt fokus på elektrisk mobilitet och batterisystem gör oss förutbestämda för processer där rörlighet måste omdefinieras. Vi är redo att komma in på nya områden även inom tillverkning av bilar och är därför glada över att Lightyear har valt oss som deras produktionspartner, säger Olaf Bongwald, vd Valmet Automotive i ett uttalande.

Produktionsstarten av Lightyear Ones "exklusiva" första serie är nu spikad till sommaren 2022, men redan i januari ska de första prototyperna rulla av bandet i Nystad.

Låter lovande!
Ja
83
16
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.