Nytt räckviddsrekord: Elbil med världens första el-husvagn korsade Alperna

De tyska företagen Dethleffs, Ewin Hymer Group och ZF har satt ett nytt världsrekord för en elbil med husvagn: 386 km, tillräckligt för att korsa Alperna.

Nytt räckviddsrekord: Elbil med världens första el-husvagn korsade Alperna
Testekipaget, en Audi e-Tron Sportback och Dethleff E-Home Coco, rullar i mål i Riva vid Gardasjön i Italien.

Att åka på campingsemester med elbil och husvagn kan idag kräva en hel del extra laddstopp. All extra vikt på dragkroken kortar nämligen räckvidden ordentligt. När Recharge testade att dra husvagn med Audi e-Tron och Mercedes EQC i Tyskland ifjol blev förbrukningssiffrorna nästan dubblerade – och räckvidderna därmed nästan halverade.

Men det kan finnas lösningar på problemet. För tre år sedan visade den tyska husvagn och husbils tillverkaren Dethleffs upp sin husvagn E-Home Coco som kan "skjuta på" själv med två elmotorer och ett eget batteripaket. Det skulle då sänka vikten på dragkroken till endast 100 kg.

Sedan dess har Dethleffs utvecklat vidare sin husvagn tillsammans med företagen Erwin Hymer Group och ZF. I dagarna lyckades deras senaste prototyp, dragen av en Audi e-Tron Sportback (med en WLTP-räckvidd på drygt 411 km), slå räckviddsrekord.

 

Dethleffs E-Home Coco har en centralt monterat drivning med två elmotorer på tillsammans 90 kW (123 hk). Under golvet huserar två batteripaket på 40 kWh vardera.

386 km, med höjdskillnader på drygt 4.870 meter, tog sig ekipaget, från staden Isny i södra Tyskland genom Lichtenstein till Riva del Garda i Italien. Snitthastigheten blev 62,3 km/h, och man höll 80–84 km/h på motorvägen.

En tidigare version av denna artikeln innehöll uppgiften att bilen och husvagnen nått en höjd på "4,870 meter" under sin färd vilket var en felöversättning.

Ungefär halvvägs, 200 km efter start, ska ekipaget ha haft över 50 procent laddning i batterierna, framhåller Dethleffs. Efter det ska man dock ha råkat ut för kraftig motvind vilket höll på att grusa rekordchanserna.

Trots det gick allt vägen och efter 6 timmar och 12 minuter anlände Audin med husvagn i centrala Riva vid Gardasjön utan att ha gjort ett enda laddstopp. Enligt mätinstrumenten ombord ska bilen då ha förbrukat 82 kWh (21,24 kWh/100 km) och husvagnen 74 kWh (19,17 kWh/100 km).

Under färden ska dragkroken på Audin som mest ha belastats med 20 kg.

Trots det framgångsrika testet är dock den eldrivna husvagnen en bra bit från produktion, förmodligen 3–4 år enligt våra tyska kollegor som var med och bevakade körningen. Tekniken ska slimmas ner och kostnadseffektiviseras ytterligare innan det når produktion.

– Även om det fortfarande finns hinder på vägen innan den kan serietillverkas och godkännas så är e.home-husvagnen, som har utvecklats av Dethleffs, Erwin Hymer Group och ZF redan i dag en praktisk och hållbar lösning för miljömedveten och ekonomiskt meningsfull husvagnssemester för alla. Därmed befäster Dethleffs sin ställning som husvagnspionjär än en gång, säger Dethleffs vd Alexander Leopold i ett uttalande.

Insidan av Dethleff E-Home Coco fotad vid ett tidigare tillfälle.

Vilken smart lösning!
Ja
589
90
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.