Snart är Tesla Model Y här

De första bilarna som levereras i Europa kommer från Kina.

Annons
Annons

Tesla Model Y har sedan lanseringen i USA och Kina ifjol snabbt blivit en storsäljare. Intresset för Teslas crossover är stort även här i Europa, och i Tyskland har man en fabrik under uppbyggnad för att tillverka den.

Enligt en tidigare kommunicerad tidsplan skulle den första tysktillverkade Model Y:n ha rullat av bandet i juli, men sedan dess har flera förseningar rapporteras och Tesla sägs nu istället sikta på en produktionsstart till årsskiftet.

Därför har nu en del av fabriken Giga Shanghai i Kinas Model Y-produktion fördelats till Europa och förra månaden meddelade Tesla att de första svenska leveranserna ska ske nu i augusti. Det rör sig enligt uppgift om båda de fyrhjulsdrivna modellerna Long Range och Performance.

Sedan i vintras levererar Tesla också Shanghai-tillverkade Model 3 Standard Range Plus till Europa.

Baserat på rapporter från den norske ”Teslaskepp”-bevakaren Morten Grove verkar det nu som att vi kan räkna med att få se de första Model Y anlända hit i slutet av månaden. Flera skepp lastade med Shanghai-tillverkade Model 3 och Y börjar nu närma sig ankomsthamnen Zeebrygge i Belgien.

I en kommentar till Morten Grove på Twitter hävdar även en användare att de fått höra att en av båtarna beräknas anlända 17 augusti:

Uppgifterna återges även av sajten Teslarati som utöver det hänvisar till ett inlägg från en schweizisk Model Y-beställare som fått sin bils leverans bekräftad till 26 augusti.

Det har även spekulerats att ett okänt antal bilar redan anlänt i Europa sedan Tesla lagt ut en reklamvideo för Model Y med texten ”Välkommen Model Y” på sitt officiella Linkedin-konto. Spekulationerna satte igång på riktigt sedan en tysk anställd på företaget delat vidare inlägget och skrivit ”Model Y har anlänt i Europa!”.

Inga uppdateringar

De Kinatillverkade Y:erna saknar uppdateringarna som utlovats till de tysktillverkade. Den kanske viktigaste av dessa är användandet av ett gjutet, strukturellt bärande batteripaket med Teslas nya energitätare 4680-battericeller.

Tesla har under åren fått kritik för sin varierande byggkvalité och ifjol rapporterade vi om en USA-tillverkad Model Y vars glastak flugit av i Kalifornien bara timmar efter leverans. Omdömena för Teslas Kina-tillverkade bilar har dock hittills varit goda. I december hamnade Tesla Model 3 tvåa efter Nio i den kinesiska utgåvan av amerikanska J.D. Powers årliga krångelrapport.

Annons
Annons
Rulla till toppen