FN-chefen om larmrapporten: ”En dödsstöt för fossila bränslen”

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres uppmanar nu världens länder: Sluta använd fossila bränslen, innan de förstör vår planet.

FN-chefen om larmrapporten: ”En dödsstöt för fossila bränslen”

I veckan presenterade FN:s mellanstatliga klimatpanel IPCC en ny rapport där man slår fast att den globala medeltemperaturen kommer nå eller passera 1,5 grads uppvärmning inom 20 år – 10 år tidigare än man uppskattade för bara tre år sedan, rapporterar AFP (via Omni).

I rapporten, som bygger på en sammanställning av klimatforskning från hela världen, konstaterar IPCC också att extrema väderhändelser som skogsbränder och översvämningar kommer bli vanligare fenomen framöver. Det gäller nu även om alla växthusgasutsläpp stoppas imorgon.

– Ljudet från alarmklockorna är bedövande och bevisen obestridliga. Växthusgaserna kväver vår planet och utsätter miljarder människor för omedelbar fara, sa FN:s generalsekreterare Antonio Guterres om rapporten i ett uttalande i måndags.

Målet om att begränsa uppvärmningen av den globala medeltemperaturen jämfört med år 1850 till 1,5°C sattes i det så kallade Parisavtalet 2015. Enligt den nya rapporten har vi redan nått 1,1°C, och det är därför mycket bråttom om målet ska uppnås.

– Denna rapport måste innebära dödsstöten för kol och fossila bränslen innan de förstör vår planet. Världens länder bör också avsluta all ny undersökning och produktion av fossila bränslen och ställa om subventioner av fossila bränslen till förnybar energi, fortsätter Antonio Guterres uttalande.

Han uppmanar därför världens ledare att se till att FN:s klimatkonferens i november leder till ännu hårdare utsläppsmål. De länder som redan nu drabbas av den globala uppvärmningens effekter bör också få finansiellt stöd, menar generalsekreteraren.

– Om vi förenar våra krafter nu kan vi avvärja klimatkatastrofen. Men, som dagens rapport visar finns det varken tid att förlora eller utrymme för ursäkter.

Rapporten går att läsa i sin helhet på IPCC:s sajt här. Det är egentligen bara den första delen av en större rapport som ska presenteras nästa år, sju år efter att IPCC presenterade den senaste.

Fossila bränslen har gjort sitt!
Ja
290
112
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.