Liten elbil på gång från Hyundai och Kia

Hyundai Motor Group planerar att släppa en elbil i A-segmentet innan Volkswagenkoncernen, bekräftar deras drivlinepartner BorgWarner.

Liten elbil på gång från Hyundai och Kia

Hyundaikoncernens senaste storsatsning på elbilar har hitills lett till lanseringen av de högintressanta syskonmodellerna Hyundai Ioniq 5 och Kia EV6 som imponerar på flera punkter.

Sedan tidigare är det känt att dessa ska följas av en hel drös ytterligare modeller på samma plattform, E-GMP. Från bilmärket Hyundais håll har sedanen Hyundai Ioniq 6 och suven Ioniq 7 har tidigare utannonserats.

Kia har för sin del lovat släppa 11 nya elbilar på E-GMP fram tills 2026 med namn från EV1 till EV9. Dessa ska fylla mer eller mindre samtliga segment. Om siffrorna motsvarar storlek lär EV1 bli en bil i det minsta, det vill säga en stadsbil (A-segmentet) likt exempelvis Fiat 500e och Renault Zoe.

Nu kanske vi vet när Kia EV1 går i produktion: 2023, enligt koncernens mångåriga samarbetspartner för drivlinor BorgWarner.

Visar drivmodulen

BorgWarners nya elektriska drivmodul iDM146 har en maxeffekt på 135 kW (184 hk).

Drivlinejätten BorgWarner avslöjar nu att man kommer leverera en helt ny elektrisk "integrerad drivmodul" (iDM) till Hyundai Motor Group, som man uppger ska använda den i en elektrisk stadsbil.

Produktionsstarten planeras till mitten av 2023, enligt BorgWarner. Det är ett år tidigare än Volkswagenkoncernen planerar att börja rulla ut sin första eldrivna stadsbil som inte baseras på en förbränningsbil, Skoda Elroq.

Medan dagens E-GMP-baserade bilar Ioniq 5 och EV6 imponerar med mycket snabb laddning, enligt fabriksuppgift 10–80 procent på 18 minuter, lär laddningen av den nya stadsbilen gå långsammare.

BorgWarners nya drivmodul är nämligen gjord för en lägre systemspänning än Hyundai Ioniq 5 och Kia EV6: 400 volt istället för 800 volt. Kortfattat betyder det att vi nog kan vänta oss en maxeffekt vid snabbladdning på som mest 150-200 kW, baserat på andra elbilar med samma systemspänning på marknaden idag.

Den här håller jag tummarna för.
Ja
197
12
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.