Billigare Tesla Model Y på gång?

Tesla Model Y Standard Range med bakhjulsdrift, låter det intressant? Den billigare instegsversionen har börjat levereras i Kina – där Model Y även byggs för den svenska marknaden.

Annons
Annons

I sann Tesla-anda är konkret och konsekvent information inte tillgänglig. Vad vi vet är i alla fall att Model Y Standard Range, med bara bakhjulsdrift, har börjat levereras i Kina. Den billigare instegsversionen ska enligt samma uppgifter från sajten InsideEVs även sälja riktigt bra.

I Sverige erbjuds Model Y som Long Range (719.900 kr) med en räckvidd enligt EU:s WLTP-körcykel på 507 km och som Performance (769.900 kr) med 480 km WLTP-räckvidd.

Standard Range har inte bara en motor mindre utan även ett annat batteri med en LFP-kemi (litiumjärnfosfat, LiFePO4) från CATL som är billigare att tillverka än litiumjonbatteriet från LG Chem i de fyrhjulsdrivna versionerna.

Model Y Standard Range erbjöds även under en mycket kort tid i Teslas amerikanska konfigurator. Men den togs snabbt bort på grund av att Elon Musk tyckte att den fick för kort räckvidd enligt amerikanska EPA:s tester, ”endast” 357 km.

I Kina anges räckvidden istället till 525 km enligt den gamla, mer förlåtande NEDC-körcykeln. Enligt den kommer Tesla Model Y Long Range 594 km på en laddning och Model Y Performance 480 km.

Vi frågade Maria Lantz på Tesla i Sverige om den bakhjulsdrivna versionen skulle komma till Sverige och fick följande svar: ”Har inga uppgifter om eller när det kan bli aktuellt i dagsläget.”

Det går i alla fall att tolka som att det inte är helt uteslutet. Men med tanke på att Model 3 säljs som Standard Range i Sverige med LFP-batterier är det högst troligt att även Model Y kommer att göra det.

I Kina kostar en Model Y Standard Range motsvarande 392.000 kronor (291.840 CNY) innan statliga subventioner medan priset för Long Range AWD är motsvarande 467.000 kronor (347.900 CNY). Båda modellerna byggs i landet på Tesla Gigafactory Shanghai.

Annons
Annons
Rulla till toppen