Många riskerar missa klimatbonusen

Även om riksdagen tar beslut att skjuta till nya pengar klimatbonusen riskerar många att bli helt utan pengar.

Annons
Annons

Nyligen meddelade Transportstyrelsen att kassan för utbetalning av klimatbonus sinat. För renodlade elbilar handlar det om 60.000 eller 70.000 kronor beroende på registreringsdatum. Den 1 april höjdes klimatbonusen. 

För att få klimatbonusen utbetald måste den ursprungliga ägaren fortfarande stå som ägare efter sex månader, men i praktiken kan kravet blir betydligt längre än så.

Bonuspengarna tog slut i förra veckan. Det innebär att ägare till bilar registrerade från och med andra halvan av februari i år får vänta på utbetalning.

Tidigast i slutet november väntas riksdagen fatta beslut om att skjuta till de pengar som fattas i bonus/malus-systemet. Det innebär att Transportstyrelsen kan börja betala ut pengar först i december.

Om ett beslut i riksdagen inte alls kommer i år kan Transportstyrelsen tidigast betala ut årets klimatbonus i januari 2022 från nästa års tilldelning – pengar som snabbt kommer att ta slut under året.

Risk att bli helt utan pengar

Att pengarna dröjer betyder inte bara att man får betala extra ränta på leasingkostnaden eller missar en ränteintäkt. Det kan också innebära att man blir helt utan pengar.

Klimatbonusen kan bara betalas ut till den ursprunglige ägaren, och denne måste fortfarande stå registrerad på bilen utan ägarbyten när klimatbonusen betalas ut. I och med de försenade utbetalningarna gäller det att ha kvar bilen.

Det här kan bli ett stort problem när det gäller hyrbilsbolag eller demobilar hos bilhandlare.

 
Annons
Annons
Rulla till toppen