OKQ8 inför kortbetalning vid nya snabbladdarna

I september ska OKQ8 börja bygga snabbladdare vid sina bemannade mackar. Nu meddelar bolaget att det kommer gå att betala med ett vanligt betalkort vid samtliga.

OKQ8 inför kortbetalning vid nya snabbladdarna

Det var i vintras som OKQ8 avslöjade att de ska börja bygga vad man kallar för "Sveriges största nätverk med supersnabbladdare". Företaget har satt som mål att ha 800 laddpunkter fördelade på alla sina bemannade stationer i landet 2026.

Redan då, i december, lovade drivmedelsbolaget att upprätta ett betalningssätt som "inte ska skilja sig nämnvärt" från vanlig tankning för de nya snabbladdarna, utan att ge några fler detaljer. Idag, tisdag, blev det till slut klart: Laddstolparna kommer att ha både vanliga kortläsare och appbetalning.

– Vi vill säkerställa en väl fungerande laddinfrastruktur för alla, till ett konkurrenskraftigt pris. Genom att sätta upp kortterminaler möjliggör vi för kunden att på ett enkelt sätt betala direkt vid laddstolpen, säger Karin Hellgren, kommunikationschef på OKQ8, i ett uttalande.

Förutom bankkort kommer det även gå att betala vid stolparna med ett laddkort från OKQ8 eller med appen OKQ8 Elbilsladdning. "Oavsett betalningsform tillkommer ingen extra kostnad för kund", skriver företaget i ett pressmeddelande.

Terminalerna kommer att kunna ta emot Visa- och Mastercard-kort från början och OKQ8:s företagskunder ska också kunna beställa ett drivmedelskort. Drivmedelsbolaget meddelar också att man har som "förhoppning" att kunna erbjuda betalning direkt vid stolpen med alla OKQ8-kort under första halvåret 2022.

I linje med regeringens önskemål

Regeringen vill sedan tidigare att branschen ska göra det enklare att betala för elbilsladdning. I augusti i fjol kallade energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman därför branschen och flera intresseorganisationer till ett rundabordssamtal om att införa en enhetlig betallösning istället för den uppsjö av laddappar och RFID-brickor som används idag.

En av slutsatserna då var att deltagarna skulle arbeta fram en gemensamt förslag för en enhetlig betallösning, något som vi ännu inte fått se något av. Däremot inledde Eon och Vattenfall ett samarbete i juni som gör det möjligt att betala vid det ena företagets laddstolpe med den andras app och vice versa.

OKQ8:s införande av kortbetalning i dag får sägas ligga i linje med Anders Ygemans och regeringens tidigare önskemål om en enhetligare betallösning.

– Om fler svenskar ska välja el kräver det att vi samarbetar för att stärka laddinfrastrukturen och göra det enkelt att ladda. Det är en stor uppgift som kräver att så många aktörer som möjligt bidrar. Vår önskan är att säkerställa en laddinfrastruktur som alla har tillgång till, och där du enkelt kan betala efter förbrukning direkt vid stolpen – med eller utan specifika laddkort, säger Karin Hellgren i ett uttalande.

Åtta stationer i höst

OKQ8 ska som ett första steg i sin satsning installera snabbladdare på åtta av sina stationer i landet under hösten 2021:

  • Sollentuna (Emblavägen)
  • Örebro (Västhagagatan)
  • Hägersten (Kontrollvägen)
  • Tystberga (Sillekrog södergående)
  • Ödeshög (Liljekonvaljsvägen)
  • Kungsbacka (Energigatan)
  • Huskvarna (Grännavägen)
  • Bäckebol (Transportgatan)

De nya snabbladdarna kommer att ha två laddpunkter vardera som endast ska kunna användas av elbilar, "eftersom hybridbilar kräver en speciell kontakt", enligt företaget. Det lär betyda att de kommer använda EU:s CCS-standard – laddeffekten blir nämligen 150 kW DC.

Under 2022 planerar OKQ8 att utöka sitt nätverk med ytterligare drygt 30 stationer i landet. Fram tills 2026 planerar man att tillsammans med danska Q8 upprätta totalt minst 400 stationer med 1.100 laddpunkter i Sverige och Danmark.

Kortbetalning borde införas vid alla laddstationer!
Ja
860
15
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.