Mercedes visar G-klass med fyra elmotorer – här är EQG Concept

Mercedes säger inte mycket om det nya konceptet, mer än att det ska mynna i en produktionsbil som lanseras 2024.

Mercedes visar G-klass med fyra elmotorer – här är EQG Concept

Mercedes monter på bilmässan IAA Mobility i München denna vecka blir verkligen helelektrisk. Förutom nya EQE kommer man bland annat ställa ut den 7-sitsiga suven EQB, en AMG-version av flaggskeppet EQS, värstinglyxlimpan Mercedes-Maybach EQS SUV och så en elkonverterad G-klass.

Den sistnämnda är en konceptbil som tituleras Mercedes-Benz EQG Concept. Som synes på pressfotona är det i grund och botten dagens förbränningsbil G-klass, om än omstylad på ett futuristiskt vis med upplysta led-detaljer.

Istället för det modelltypiska reservhjulet har Mercedes EQG en förvaringslåda på bakluckan – kanske för en laddkabel.

Den är med andra ord fortfarande byggd på en separat ram och har alltså ingen självbärande kaross som idag annars är normen för personbilar. Mercedes säger ytterst lite vad det gäller tekniska specifikationer, förutom att EQG ska vara fyrhjulsdriven med fyra elmotorer.

Enligt flera medier ska elmotorerna även vara kopplade till en eller flera 2-stegade växellådor, antagligen för att låta EQG ha en lågväxel för terrängkörning. Hjulupphängningen ska också ha modifierats men vara snarlik den nuvarande modellens, med en stel axel både i fram och bak.

Det ryktas att EQG är utrustad med EQS batteripaket på rejäla 107,8 kWh. Med tanke på att bilen fortfarande är en ramkonstruktion som till skillnad från elbilsplattformen EVA2 inte skräddarsytts för att husera ett batteripaket i golvet verkar det dock lite osannolikt.

Daimlers svenske vd Ola Källenius lovade faktiskt att en elektrisk G-klass var på gång redan 2019. Dagens konceptbil var dock kanske inte vad de flesta väntade sig.

Den nuvarande W463-generationen av G-klass (ursprungligen lanserad 1979 och då kallad Geländewagen eller G-wagen) har hängt med sedan 1990, med en genomgående "generation två"-uppdatering 2018 som bland annat bättrade på krocksäkerheten.

Att man släpper en helt ny generation av G-klass till 2024, då en produktionsversion av EQG ska släppas, låter med andra ord inte helt osannolikt.

Klockrent koncept!
Ja
87
14
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.