Tesla Model Y: ”Mer sportbil än familjebil!”

Fem snabba frågor till chefredaktör Alrik Söderlind om första provkörningen av Tesla Model Y.

Bilen visades redan 2019. Var det värt väntan?

Alrik: Absolut! Det finns ingen riktig konkurrent till den här bilen, som jag kan se det. Den är mer extrem än vad jag hade trott. 

Berätta mer, vad gör den så extrem?

Alrik: Det är mer en väldigt snabb familjebil än en familjebil som är snabb, om du förstår hur jag menar? Blixtrande acceleration har vi skämts bort med, men den är också sportig i chassit, det vill säga ganska hård och ljuddämpningen är inte på S-klassnivå om man säger. Styrningen är därtill riktigt vass! En riktigt kul bil!

Tesla Model Y: ”Mer sportbil än familjebil!”

Hur är det med utrymmena?

Alrik: De är faktiskt också större än vad jag väntade mig. Ett riktigt bra baksäte där tre kan sitta i bredd, bra lårstöd och mycket utrymme för fötterna. Lastutrymmet är också riktigt stort!

Hur känns kvalitetsintrycket? Bilen är byggd i Kina.

Alrik: Bilen är likt Tesla Model 3 avskalad och spartansk, om man så vill. Det här ger kanske en mindre påkostad känsla än en bil med många reglage och mycket instrument. Vissa stör sig på läderklädselns känsla och ratten, men jag tycker att känslan är helt okej. Jag kan inta säga att det på något vis känns att bilen är ”Made in China”, vilket också gäller för en massa bilar, som Polestar och en del Volvomodeller. 

När kommer ett riktigt test?

Alrik: Vi fick låna den här bilen under en dag, och jag skriver en fyllig provkörningsrapport till nästa nummer,  det kommer också en film. Testet dröjer förmodligen till i slutet av september, när vi kan låna en bil under en längre period, för att mäta förbrukning, laddning och verkligen utvärdera alla egenskaper mot de bästa konkurrenterna.

Tesla Model Y: ”Mer sportbil än familjebil!”
Rulla till toppen