Video: Se Tesla Model S Plaid slå rekord runt Nürburgring

Nya Tesla Model S Plaid ha kört den legendariska Nordslingan 12 sekunder fortare än den gamla rekordhållaren för elektriska produktionsbilar, Porsche Taycan Turbo S.

Video: Se Tesla Model S Plaid slå rekord runt Nürburgring

Nürburgringtider, har de egentligen någon betydelse? Det går förstås att orda om, men klart är i alla fall att många biltillverkare fortfarande väljer att sätta tider med sina snabbaste vagnar där för att visa vad de går för.

Det gäller även de amerikanska elbilspionjärerna Tesla, som nu varit där igen med sin nya värsting Model S Plaid med 1.035 hästkrafter.

Elbilsrekordet för den 20,83 km långa Nordslingan hålls egentligen sedan 2019 av den renodlade tävlingsbilen Volkswagen ID R med galet snabba 6:05,336. När det kommer till elbilar som faktiskt går att köpa och framföra på allmän väg lagligt gäller dock Porsche Taycan Turbos produktionsbilsrekord från augusti samma år: 7:42,34.

I ett inlägg på sin Twitter hävdar Elon Musk nu att en helt fabrikmässig Tesla Model S Plaid krossat det rekordet. Som bevis inkluderar han i inlägget ett foto på ett papper med två tider: 7:30,909 och 7:35,579.

Inte långt därefter lade Tesla även ut en video på den långsammare av de två körningarna på sin officiella Youtubekanal. I den syns det att Tesla monterat en del extra utrustning, som en så kallad dashlogger framför ratten för att ta tid och samla in data från körningen. I övrigt tycks bilen dock vara original, åtminstone på insidan.

Bland annat är den omdebatterade avkapade ratten kvar, som på bana faktiskt tycks funka rätt väl.

– Härnäst kommer en Plaid med extra aerodynamik, kolfiberbromsar och bandäck [köras], skriver Elon Musk i ett separat twitterinlägg där han även tillägger att samtliga av modifikationerna kan göras till bilen utan Teslas involvering.

Tesla håller även på att utveckla mjukvarufunktioner för bankörning till Model S, men dessa ska vara "några veckor bort", enligt Musk.

En del lär även minnas att en mystisk, till synes modifierad Tesla Model S "handklockades" inofficiellt till en tid på drygt 7:20 redan september 2019, bara en månad efter att Porsche satt sitt rekord. Vi lär nog med andra ord kunna vänta oss en snarlik tid när Plaid nu ska köras igen med ovan nämnda modifikationer.

Här är videon på Tesla Model S Plaids körning:

Det där gick undan!
Ja
245
34
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.