Alrik: "Volvos elektrifiering är just-in-time"

Alrik: "Volvos elektrifiering är just-in-time"

Kommentar till artikeln om Volvos kommande bilar:

 

Det har varit väldigt mycket snack och lite verkstad i Volvos omställning till eldrivna bilar.

"Vi ska leda elbilsutvecklingen" sade Volvos vd Håkan Samuelsson redan 2017 och berättade att man skulle bli nummer två i världen bland premiumelbilar efter Tesla, med fem rena elbilar redan 2019.

Nu har det inte riktigt blivit så och det finns givetvis många skäl till det, men egentligen bara ett som verkligen betyder något: pengar.

XC40 P8 Recharge är för dyr för att volymerna ska gå upp, det vill säga, prislappen är så hög som den är för att man kräver att vinstmarginalen ska vara lika hög som för de andra modellerna. Volvo har helt enkelt inte budget att köpa sig marknadsandelar och väntar ut teknikutvecklingen. Det är först när elkomponenterna kommer ner i pris som Volvo verkligen kommer att satsa på rena elbilar.

Man har däremot satsat helt rätt när det gäller laddhybrider, med runt 25 procent av totalen av byggda bilar, vilket är väldigt bra i jämförelse med konkurrenterna. Här tjänar man pengar och säljer volym.

Faran är givetvis att alla andra tillverkare som verkligen satsar på elbilar just nu drar ifrån, men så länge man kan hålla uppe imagen av att vara "elbilstillverkare" kanske strategin fungerar. Men om man tänker så skulle det vara mycket smartare att ha en riktigt avancerad elbil med den absolut senaste tekniken, som man skulle sälja mycket dyrt, i stället för att ha en elbil som inte kan konkurrera när det gäller laddning/räckvidd/förbrukning som man trots det vill ha rejält betalt för.

Bygg en spjutspetsbil i låg serie, och ta riktigt bra betalt för den!

Då skulle det finns en stor trovärdighet för satsningen och ett stort sug efter de billigare modellerna, när de nu kommer. Plocka det bästa från Geelys stora teknikhyllor och köp in den bästa tekniken som finns just nu.

Den kommande eldrivna C40, som jag ska köra om några veckor, är pinsam om man inte gjort något åt tekniken sedan den visades. Akterseglad tekniskt sett och därtill svindyr för vad man får.

Håller med, bygg en spjutspetsbil!
Ja
156
26
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.