Elon Musk: Chipkrisens slut är i sikte

Menar att krisen kan vara över nästa år, tack vare alla nya chipfabriker som nu byggs. Dessutom är han "förvånad" att flera länder slutar med kärnkraften.

Elon Musk: Chipkrisens slut är i sikte
Elon Musk deltog i Italian Tech Week 2021 i Turin via videolänk. På scen Stellantis och Ferraris styrelseordförande John Elkann.

Teslas vd Elon Musk tror att den globala bristen på halvledare och datorchipen de används för att tillverka kan vara över nästa år. Detta tack vare alla nya chipfabriker som nu byggs eller planeras i världen.

Det sa Elon Musk via videolänk idag under ett samtal med Stellantis och Ferraris styrelseordförande John Elkann, rapporterar Reuters. Samtalet hölls som en del av Italian Tech Week 2021 i Turin.

– Det är många chipfabriker som håller att byggas nu. Jag tror att vi kommer att ha en god kapacitet för att tillhandahålla chips till nästa år, sa Elon Musk.

"Förvånad" att många länder slutar med kärnkraft

Både Musk och Elkann höll även med varandra om att kärnkraften behövs för att täcka världens växande energibehov.

Jag är förvånad över att några länder nyligen slutat med kärnkraftt, som är säkert, sa Elon Musk.

Frågan om Teslas konkurrens med de gamla biltillverkarna, som Stellantis (en sammanslagning av Fiat/Chrysler och franska PSA) var dock elefanten i rummet under samtalet. De båda företagsledarna undvek nämligen ämnet helt.

Däremot tackade Elon Musk John Elkann för stödet Tesla fick 2017–2019 från Fiat/Chryslers dottebolag Comau som tillverkar industrirobotar. Perioden ska ha varit "en av de smärtsammaste" för Tesla, som då kämpade med det av Musk kallade "produktionshelvetet" med Model 3.

– John hjälpte mig mycket under den perioden, sa Musk och tillade att Tesla varit nära konkurs "ett halvt dussin gånger".

Fiat/Chrysler har i sin tur tidigare betalat Tesla för att "åka snålskjuts" på deras bilars nollutsläpp i Europa och på så vis undvika rejäla utsläppsböter från EU 2019 och 2020. I år har Stellantis vd Carlos Tavares dock sagt att det nya bolaget kommer att nå EU:s utsläppsmål utan Teslas hjälp.

Chipkrisen är nog över nästa år.
Ja
105
38
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.