Polestar börsnoteras i USA – värderas som Volvo

Polestar, som ägs av Volvo Cars och kinesiska Geely, kommer noteras på den amerikanska Nasdaq-börsen via ett SPAC-bolag, avslöjar företaget. Värderingen ligger på samma nivå med den som tidigare rapporterats för Volvo Cars kommande notering.

Annons
Annons

Pressmeddelandet föregicks av flera medierapporter i helgen som alltså visade sig stämma. Polestar har nu skrivit under ett avtal med SPAC-bolaget (se faktaruta nedan) Gores Guggenheim Inc. om en sammanslagning, för att på så vis börsnoteras.

Värderingen landar på 20 miljarder dollar, eller 170 miljarder kronor. Det är i nivå med den värdering som tidigare rapporterats för moderbolaget Volvo Cars, som även det ska börsnoteras någon gång denna vecka enligt tidigare uppgifter. Volvo Cars sägs dock planera en notering på Stockholmsbörsen.

Helgens medierappoter fick Gores Guggenheim Inc. aktie att stiga 7,7 procent redan innan sammanslagningen blev officiell för mindre än en timme sedan.

Thomas Ingenlath, vd för Polestar, antyder i ett uttalande att pengarna från börsnoteringen ska gå till att utveckla företaget.

Det föreslagna företagsförvärvet och noteringen ställer Polestar som ett ekonomiskt starkt, framtidssäkert, globalt elbilsföretag. Det kommer att göra det möjligt för oss att påskynda vår tillväxt, strategi och framför allt vårt uppdrag mot hållbar rörlighet, säger han.

Polestar är ännu en betydligt mindre biltillverkare än både rivalen Tesla (världens just nu högst värderade biltillverkare) och för den delen moderbolaget Volvo Cars, visar siffror insamlade av EV-volumes. 2020 registrerades det 10.104 exemplar av elbilen Polestar 2 i hela världen, varav en övervägande majoritet i Europa.

I år går det dock bättre; Drygt 9.000 Polestar 2:or hade registrerats till och med juli månad, de flesta av dem i Europa. Företaget har också nyligen gått ut med att man ska expandera till fler marknader, samt lansera det sportigare Volvo XC90-syskonet Polestar 3 nästa år.

Fakta: SPAC

SPAC står för engelskans Special Purpose Acquisition Company. Ett annat namn som ofta används är Blank Check-bolag. En SPAC är ett börsnoterat bolag vars hela syfte är att köpa upp eller slås ihop med ett existerande bolag och på vis börsnoterat det. När en SPAC först noteras tas pengar in från investerare i detta syfte.

Denna alternativa metod för börsnotering tillåter på så vis investerare att vara med i ett tidigt skede. Kanske viktigare är dock att denna metod är enklare att genomföra för det existerande bolaget än en traditionell börsnotering eller IPO-process som bland annat kräver att det offentliggör potentiellt känslig information.

Annons
Annons
Rulla till toppen