Extra p-avgift för elbilar införs i Göteborg – tvingas betala trefaldigt

Boendeparkering i Göteborg blir extra dyrt för elbilar efter årsskiftet, trots att elbilister redan får betala för elen de laddar.

Extra p-avgift för elbilar införs i Göteborg – tvingas betala trefaldigt

Det har varit lite rörigt kring p-avgifterna för elbilar i Göteborg. För två år sedan uppmärksammade Dagens Nyheter att det kostade mer att ladda en laddhybrid med el vid stadens boendeparkeringar än att tanka den med bensin.

Skriverierna fick kommunen att ändra betalningsmodell för elen, från 20 kronor per timme till 2,50 kronor per kilowattimme. En avsevärd förbättring för dem som har en långsamt laddande laddhybrid.

För de som betalt för boendeparkering slopades den extra p-avgiften vid laddstolparna under natten för att ägarna ska slippa kliva upp från sängen för att flytta bilen.

Nu görs systemet om och i stället införs en extra månadsavgift på 250 kronor för alla som vill kunna parkera vid en laddstolpe. 

En av de boende, Roger Cederberg, är upprörd och säger till DN att mellanskillnaden mellan vad kommunen tar betalt för elen och inköpspriset borde finansiera stolparna. 

– Det är helt obegripligt är att vi som har elbilar ska betala 250 kronor extra i månaden per elbil. Vad tycker politikerna om det? Har Göteborgs politiker ens fattat vad deras bolag håller på med?, säger Roger Cederberg till DN och antyder att det kommunala parkeringsbolaget försöker tjäna en extra slant på elbilsägarna. 

Ordförande i Göteborgs trafiknämnd, moderaten Toni Orsulic, säger till DN:

– Det är inte en fördel att göra på det här sättet. Vill man att folk ska köra elbil så kan det ju inte vara dyrare än en vanlig bil. Men jag är inte insatt i detta. Jag vågar inte säga exakt hur man har räknat på det här.

Göteborg borde underlätta mer för elbilister!
Ja
691
246
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.