”Världens första” eldrivna kombi till Sverige – MG5 Electric

Kinesiska MG kommer nu med sin helelektriska kombi MG5 till Sverige. Den bjuder på en räckvidd på 40 mil och ska prissättas "attraktivt".

”Världens första” eldrivna kombi till Sverige – MG5 Electric

Suvar står för närmare hälften av försäljningen i Europa, vilket också betyder att tillverkarna satsar på just suvar. Men för en elbil, där räckvidd är viktigt, betyder en suv högre luftmotstånd och oftast även högre vikt.

Men nu kommer den första eldrivna kombibilen från kinesiska MG till Sverige. Modellen heter MG5 och har en bagagevolym på 479 liter.

Det rör sig om en uppdaterad version av elkombin Roewe Ei5 som sålts i Kina sedan 2018 – långt innan Porsche visade upp sin första kombi Taycan Cross Turismo i mars i år.

Batteriet är på 61,1 kWh och räckvidden uppges till 400 km enligt WLTP-normen. Som en jämförelse kommer MG:s suv ZS EV i sin nya version med ett batteri på 72 kWh 440 km. Räckvidden är alltså snarlik trots ett knappt elva kWh mindre batteri.

Och mindre batteri betyder givetvis lägre kostnad. MG:s mål är att "erbjuda elbilar till attraktiva priser".

Under september månad sålde MG 8.369 bilar i eu och Storbrittanien, vilket är en ökning med 77 procent jämfört med förra året. Totalt under de första nio månaderna i år har man registrerat 37.190 bilar i samma områden.

Priserna för MG5 och privatleasingkostnaden är inte klar, men modellen ska komma till Sverige under första kvartalet 2022.

MG5 är framhjulsdriven och motorn ger 156 hk/260 Nm. Vid hemmaladdning med wallbox är effekten på som mest 11 kW AC med en trefasbox och 16A huvudsäkring.

Någon kW-siffra för DC-laddningen har MG inte delat med sig av ännu, men den äldre versionen av MG5 som sedan september 2020 säljs i Storbritannien kan DC-laddas till 80 procent på en halvtimme.

MG meddelar också att en billigare version av MG5 med ett mindre batteripaket på 50,3 kWh ska lanseras senare. Den ska komma 320 km enligt WLTP-normen.

Äntligen en eldriven folkkombi!
Ja
613
39
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.