Produktionsstart för Volvo C40 Recharge i Belgien – Vi provkör den nästa vecka

Serietillverkningen av Volvos nya elektriska coupésuv C40 Recharge har inletts på fabriken i Gent, Belgien. Recharges chefredaktör Alrik Söderlind ska dit och provköra den nästa vecka – vad vill du veta?

Produktionsstart för Volvo C40 Recharge i Belgien – Vi provkör den nästa vecka

Volvos andra elbil för volymtillverkning (det vill säga bortsett från C30 Electric) är nu satt i full produktion på Gentfabriken i Belgien där det billigare syskonet XC40 Recharge sedan tidigare också tillverkas.

– Volvo C40 Recharge är en bil som representerar vår framtid. Vår fabrik i Gent är redo för en helelektrisk framtid och kommer att spela en viktig roll för vårt globala industriella nätverk de kommande åren, säger Javier Varela, Senior Vice President Industrial Operations and Quality på Volvo Cars, i ett  uttalande.

Modellen visades först upp i mars i år och vi deltog vid avtäckningen i Stockholm där vår utsände också fick en pratstund med Volvos utvecklingschef Henrik Green som sa att Volvo vill bli "ledande när det gäller räckvidd och laddhastighet".

Ingendera är Volvo C40 bäst på, om den jämförs på pappret med konkurrenterna. Eftersom det mångt och mycket rör sig om en coupéversion av XC40 Recharge Twin (tidigare kallad P8 AWD Recharge) är den tekniska specifikationen så gott som identisk.

Den sluttande taklinjen ger dock lite mer räckvidd: 42 mil enligt WLTP-normen. Att snabbladda batterierna 10–80 procent tar som bäst drygt 40 minuter – dubbelt så lång tid som den mycket billigare konkurrenten Hyundai Ioniq 5.

Volvo siktar på att halva Gentfabrikens produktionskapacitet, 135.000 bilar, ska kunna användas för att bygga elbilar nästa år.

Kommentera: Vad vill du veta om Volvo C40 Recharge?

Men allt det där är hårda värden, hur är det med de mjuka? Komfort och köregenskaper, till exempel. Volvo C40 Recharge är exempelvis den första Volvon med en helt läderfri interiör som istället täcks med veganmaterial – något som alla märkets (el)bilar ska ta efter på sikt.

Chefredaktör Alrik Söderlind ska iväg till Gent på tisdag och onsdag, 12–13 oktober, nästa vecka och köra bilen för första gången. Till det vill vi veta vad du som läsare är intresserad av att veta om den – så lämna en kommentar här nedan!

Jag ser då fram emot Volvo C40 Recharge!
Ja
70
135
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.