Provrapport: Vi kör Kia EV6 – ”mer än en Hyundai i andra kläder”

Testredaktör John Eriksson är i soliga Spanien och kör Kias nya elbil EV6. Så känns den jämfört med syskonet Hyundai Ioniq 5.

Annons
Annons

Hej John, var är du och vad gör du?

– Jag befinner mig i Spanien i närheten av Malaga tillsammans med Kia och kör deras helt nya elektriska modell EV6, den som använder samma plattform som och är kusin med Hyundai Ioniq 5. Det här är en bil som jag själv är väldigt nyfiken på, precis som många av våra läsare. Eftersom vi nyligen har testat Ioniq 5 är det också spännande att få jämföra upplevelsen hos de båda bilarna mot varandra.

Vad är det första intrycket?

– Det räcker egentligen med att titta på specifikationen för att se att EV6 är mer än bara en Hyundai i andra kläder. Kian har större batteri, snabbare laddning, längre räckvidd och mer motoreffekt. Dessutom pratar marknadsföringsmaterialet en hel del om spänstiga köregenskaper eftersom Kia är det sportiga märket inom koncernen.

– Här på presslanseringen har jag fått känna på bilen på en liten testbana och provkörningsslingorna består bland annat av en del underbart kurviga vägar, som den från Marbella upp genom bergen till staden Ronda. Det känns helt enkelt som att man vill betona de spänstiga köregenskaperna.

– Jämfört med Ioniq 5 är den också klart spänstigare. Den är tajtare och mer inbjudande att köra. Man har offrat lite av den fluffigaste fjädringskomforten, men bilen är för den skull inte alls obekväm. Intrycket är att EV6 har mer personlighet när man sitter bakom ratten. Men att kalla bilen för ”sportig” vore ändå en överdrift.

Vilken bil av EV6 och Ioniq 5 är din favorit rent spontant och varför?

– Det är faktiskt ett svårt val. Jag är mycket mer förtjust i Hyundais formgivning, men jag tycker inte att Ioniq 5 är särskilt kul att köra. Med Kian får man ännu mer elbilskompetens och kraftigare drivlinor. Det gör trots allt en hel del.

– Vad mitt slutgiltiga svar blir tänker jag hålla på till artikeln som kommer i nästa utgåva av auto motor & sport Edition Recharge. I den kommer jag också svara på de frågor om Kia EV6 som våra läsare skickat in till mig.

– Innan dess kommer en lite kortare provkörningsartikel i nummer 23/2021 av auto motor & sport som jag precis hann skicka in innan presstopp idag.

Båda John Erikssons artiklar om Kia EV6 kommer du som har Premium även att kunna läsa här på sajten inom kort.

Annons
Annons
Rulla till toppen