Ny undersökning: De som har mest att vinna på elbil är minst intresserade

En studie gjord av Kantar Sifo visar att elbilar är minst populära där man har mest att vinna på en elbil.

Ny undersökning: De som har mest att vinna på elbil är minst intresserade

Antalet laddbara fordon på svenska vägar ökar. Flest elbilar finns i Stockholmsregionen och Göteborgsområdet, medan norra Sverige och Sydsverige har lägst andel elbilar.

Attityden till elbilar följer – helt naturligt – fördelningar av elbilarna. Det är en signifikant högre andel boende i storstäder (62%) som kan tänka sig att skaffa en elbil inom fem år, än i medelstora städer (54%) och mindre orter (48%).

Undersökningen visar också att boende på mindre orter använder sin bil oftare, men kör kortare sträckor, än boende i storstad. Det är helt enkelt närmare till butiker och fritidsaktiviteter, men det finns inga alternativ till bilen.

Detta är en ologisk snedfördelning menar Skellefteå Kraft eftersom de som bor på mindre orter har mest att vinna på att köra elbil. Dessutom är det ofta lättare att kunna ladda hemma om man bor i hus på mindre ort än i lägenhet i större stad.

– I takt med att vi bygger ut publik laddning runt om i Sverige tror vi fler i de här grupperna kommer upptäcka att elbilen både är bättre för klimatet och billigare för plånboken, säger Patrik Grantås, affärsområdeschef marknad och innovation på Skellefteå Kraft.

OKQ8 och Skellefteå Kraft har planerat för att bygga 800 laddplatser på 400 olika OKQ8-stationer runt om i landet i ett första skede.

 
Jag tänker köpa en elbil inom 5 år!
Ja
369
228
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.