Nuvarande Volvo S90 och V90 kan bli helt elektriska

Alla helt nya bilar från Volvo blir elektriska – och nuvarande S90 och V90 kan byggas om till rena elbilar. Det berättar Håkan Samuelsson i en DN-intervju.

Nuvarande Volvo S90 och V90 kan bli helt elektriska

Den 28 oktober ska Volvo Cars aktier börja säljas på Stockholmsbörsen. Det gör att Volvo är mer öppna än vanligt om sina framtidsplaner. Huvudbudskapet är att alla framtida modeller är helt elektriska – det blir inga fler bilar med förbränningsmotorer.

Detta sker trots att Volvos försäljning av elbilar bara är 1,9 procent i Sverige och 3 procent globalt. Nästa år kommer en ny generation av XC90 som ska få fart på försäljningen. Den var ursprungligen tänkt att tillverkas både som elbil och laddhybrid, men den senare varianten har skrotats på grund av Volvo Cars nya elsatsning.

 

Bara elbilar framöver – Volvo S90 och V90 byggs om till elbilar

I en intervju med Dagens Nyheter bekräftar Volvo Cars vd Håkan Samuelsson elprioriteringen. "Alla helt nya bilmodeller som vi släpper från och med i dag blir helelektriska" 

Nya Volvo XC90 som lanseras nästa år använder en ny plattform som heter SPA2. Med tiden kommer fler modeller på samma plattform i 90- och 60-serierna. Men Volvo-chefen öppnar nu på en snabbare lösning på hur de ska få fram fler elbilar.

– Det är inte omöjligt att vi graderar upp nuvarande S90 och V90, säger han till DN.

Volvo Cars vd Håkan Samuelsson. Foto Ada Ihse / TT / Getty Images

Eftersom Volvos SUV-modeller står för omkring 75 procent av försäljningen kan en helelektrifiering av S90 och V90 vara ett enkelt sätt att bredda det elektriska modellprogrammet utan att för stora resurser tas från utvecklingen av kommande XC90, XC60 och XC40. 

I pipeline finns också en mindre elbil som bygger på Geelys SEA-plattform. Det nya Geely-märket Zeekr använder redan denna plattform.

Äntligen en el-kombi från Volvo!
Ja
362
43
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.