Fler Ionity-laddare på gång – tar in 7,5 miljarder

"Världens största skuggbank" går tillsammans med Ionitys ägare in med mer pengar i laddnätverket som planerar en stor expansion.

Fler Ionity-laddare på gång – tar in 7,5 miljarder

De äldre biltillverkarnas gemensamma laddnätverk i Europa, Ionity, har sedan en tid tillbaka velat snabba på sin relativt långsamma expansiontakt men har samtidigt saknat pengar för detta. Ägarna BMW, Mercedes, Volkswagengruppen och Hyundaigruppen har dock hållt hårt i plånboken.

Fram tills nu. Ionity tar nu in 7,5 miljarder kronor för att genomföra sina expansionplaner, rapporterar Manager Magazin i Tyskland. Av dessa kommer dock "endast" 2,5 miljarder från ägarna.

Istället är det världens största kapitalförvaltare, amerikanska Blackrock, som går in med mest pengar i nätverket.

Börsjätten, som även har kallats för världens största "skuggbank", meddelade i början av 2020 att man skulle börja fokusera på "hållbara investeringar". Nyheten att Blackrock nu går in med fem miljarder i Ionity får nog ses som en följd av det "historiska" beslutet,  som inte ska ha tagits av några särskilda PR- eller miljömässiga skäl.

Blackrocks bedömning är snarare att klimatförändringarna nu innebär ett så pass stort hot ekonomiskt att man måste satsa på mer miljövänliga investeringar – för att kunna fortsätta tjäna pengar, som Sveriges Radio sammanfattade det ifjol.

Ionity ska enligt Manager Magazin kunna ge en liten men stabil utdelning till Blackrock.

Nätverket har idag 377 snabbladdningsstationer i hela Europa, med ytterligare 38 under uppbyggnad. I Sverige finns det hittills 23 Ionity-stationer.

Bra satsning!
Ja
254
11
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.