Börsrally: Stororder fick Teslas aktie att rusa till nya höjder

Hyrbilsjätten Hertz beställning på 100.000 Teslor fick tillverkarens värdering att rusa under måndagskvällen – är nu värd över 1 biljon dollar.

Annons
Annons

Även Elon Musk själv verkade lite förvånad över att Hertzordern lett till ett börsrally under måndagen, som fick hans företags aktie att passera drömgränsen 1.000 dollar.

– Underligt att det flyttade värderingen. Teslas problem är verkligen med att rampa upp produktionen, inte efterfrågan, skrev Tesla-vd:n på Twitter.

Då hade det blivit känt att biluthyrningsjätten Hertz lagt en jättelik order på 100.000 Tesla Model 3, till ett värde på mer än 36 miljarder kronor enligt Bloomberg som kom med avslöjandet. Enligt publikationen är det den enskilt största elbilsordern genom tiderna.

Och någon mängdrabatt ska det inte ha varit tal om. Enligt Elon Musk ska Hertz ha fått betala fullpris för samtliga av bilarna, som hyrbilsjätten ska ta leverans på inom de kommande 14 månaderna. Teslorna ska erbjudas för uthyrning i USA och Europa.

Hertz var annars farligt nära en konkurs ifjol efter att Coronapandemin lett till drastiskt minskade intäkter. Företaget tog sig ur krisen för ungefär fyra månader sedan med ett ägarbyte.

Europas mest sålda bil

Ungefär samtidigt som Hertz stororder avslöjades kom även analysföretaget Jato Dynamics med ny statistik som visade att Tesla Model 3 var Europas mest nyregistrerade bil i september. 24.591 Model 3 nyregistrerades under perioden, en ökning med 58 procent jämfört med ifjol.

Trots ett grundpris på över en halv miljon (549.990 kr i Sverige) sprang alltså Model 3 om de avsevärt billigare storsäljarna Renault Clio och Dacia Sandero med mer än 6.000 bilars marginal.

Börsrally: Stororder fick Teslas aktie att rusa till nya höjder
Klicka för större bild.

Jato tillskriver delvis resultatet till ”Teslas intensiva försäljningsspurt i slutet av kvartalet” i sin rapport. Tillverkaren har däremot också lyckats klara den rådade bristen på halvledare bättre än andra, i alla fall hittills.

Tesla Model 3 är nu även Sveriges vanligaste elbil, med nästan 12.000 bilar i registret. Stadsbilen Renault Zoe ligger på andra plats med en bit över 8.000 bilar.

1 biljon dollar

I och med att Teslas aktie nu passerat 1.000 dollar är företagsvärderingen också uppe i över 1 biljon dollar, 1.000 miljarder. Det låter elbilstillverkaren sälla sig till de riktiga mastodonterna på börsen, bland annat tillsammans med techföretag som Apple, Microsoft, Alphabet (Google) och Amazon.

Annons
Annons
Rulla till toppen