Gratis parkering för elmotorcyklar och elmopeder införs i Stockholm

För att uppmuntra fler att köra utsläppsfritt blir det grönblåa styret i Stockholms stad först ut med en ny typ av parkeringsplatser som endast laddbara motorcyklar och klass 1-mopeder får använda.

Gratis parkering för elmotorcyklar och elmopeder införs i Stockholm

Positiva nyheter för fordonsförare kommer det inte direkt varje dag från Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd Stockholms stad, men nu kommer ett beslut som andas morot snarare än piska.

För att fortsätta minska utsläppen från motortrafiken vill Stockholms grönblå majoritet introducera en ny typ av parkeringsplatser som bara får användas av eldrivna motorcyklar och mopeder klass 1 (EU moped, 45 km/h). Parkeringen ska vara avgiftsfri och ha laddmöjlighet.

– Just nu genomför vi den största satsningen på elektrifiering som någonsin gjorts i landet. Det ska vara enkelt att ladda i Stockholm, oavsett vilket fordon du använder, säger Daniel Helldén.

Särskilda laddplatser för motorcyklar och klass 1-mopeder är hittills ett oprövat kort i landet och därför kommer Stockholms stad behöva vara kreativa.

– Vi kommer att kombinera skylten för laddplats, som vanligtvis används för bilar, med en skylt som begränsar parkeringen till motorcyklar och klass 1-mopeder. Det blir vi först med i Sverige, säger trafikborgarrådet.

Dessa nya avgiftsfria laddplatser ska stå färdiga under 2022. Satsningen är en del av det grönblå styrets arbete med att elektrifiera Stockholmstrafiken. Senast 2030 ska samtliga parkeringsplatser i innerstan ha laddmöjlighet för någon typ av fordon, skriver Miljöpartiet.

Klart elmotorcyklar och elmopeder ska få parkeras gratis!
Ja
104
37
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.