Sverigepremiär för Kia EV6

Kia lanserar nu sin snabbladdande crossoversuv EV6 i Sverige. Här är alla priser – och hur den står sig mot syskonet Hyundai Ioniq 5.

Sverigepremiär för Kia EV6

I helgen 13–14 november är det premiär hos samtliga Kia-handlare i landet. Då kommer den hajpade ellbilen med (som bäst) 528 km räckvidd enligt WLTP till slut kunna beskådas och provköras av allmänheten.

Egentligen skulle EV6 ha haft premiär i oktober, vilket meddelades i samband med att orderböckerna öppnades för förhandsbokningar i somras. Men nu blev det alltså i november istället.

Vi på Recharge har redan provkört bilen flera gånger, senast i fyrhjulsdrivet utförande med det näst högsta utrustningspaketet GT-line. Likt syskonet Hyundai Ioniq 5 imponerar EV6 mest av allt med sin mycket snabba laddtid: 10–80 procent tar endast 18 minuter.

Recharges testredaktör John Eriksson har kört både Kia EV6 och syskonet Hyundai Ioniq 5.

Men den skiljer sig också på flera punkter. Så här sammanfattade testredaktör John Eriksson dem efter sin provkörning:

KIA EV6 JÄMFÖRT MED HYUNDAI IONIQ 5

När man jämför specifikationerna ser man på en gång att det faktiskt är en hel del tekniska detaljer och egenskaper som skiljer kusinerna åt. EV6 har större batteri, längre räckvidd, snabbare DC-laddning och starkare elmotorer. Den har samtidigt kortare axelavstånd och mindre bagagevolym.

Personlighetsmässigt är Hyundai mer komfortinriktad med mjukare chassikalibrering och med bekvämare, mer stoppade säten. Kia å andra sidan har en tajtare och mer inbjudande körupplevelse. Det är modellen för dig som inte bara vill åka utan även köra.

En annan detalj är att EV6 har något fler fysiska knappar i förarmiljön jämfört med Ioniq 5. Kia har dedikerade knappar till stols- och rattvärme, istället för att de funktionerna finns via infotainmentskärmen som i Hyundai. Men inte bara det, Kia har också lagt till en fysisk knapp för att justera ljusstyrkan i instrumentklustret. Det gillar vi och ger plus för i ergonomibetyget.

Kian är dyrare, men man får också lite vassare elektrisk kompetens och prestanda för pengarna.

EV6 jämfört med Ioniq 5:

Batterikapacitet: +4,8 kWh
Räckvidd (AWD): +46 km
Laddeffekt (DC): +19 kW
Motoreffekt (AWD): +20 hk
Axelavstånd: -100 mm
Bagagevolym: -47 l

Urklipp från PROV: Kia EV6 GT-Line 325 hk – (Nästan) mer av allt

Just skillnaderna mellan bilarnas batterikapacitet och räckvidd kan dock komma att ändras. Nyligen nåddes vi av uppgiften att Hyundai Ioniq 5 ska få ett större batteripaket nästa år på 77,5 kWh, eller 0,1 mer än EV6 (77,4 kWh).

Så mycket kostar Kia EV6 i Sverige

Modell

Pris (innan klimatbonus)

Privatleasing/mån

EV6

569.900 kr

4.695 kr

EV6 Plus

599.800 kr

-

EV6 Plus AWD

634.800 kr

5.995 kr

EV6 GT Line AWD

674.700 kr

6 495 kr

EV6 GT AWD

749.600 kr

Ej klart

Privatleasingpriserna avser 4.500 mil/3 år. Kia erbjuder 7 års nybilsgaranti, utan milbegränsning.

Värstingen EV6 GT med 585 hästkrafter och en acctid 0–100 km/h på 3,5 sekunder dröjer till "någon gång under 2022". Om vi får gissa lär det röra sig om senare än det första kvartalet. Kia erbjuder nämligen sedan tidigare den som lägger en beställning på en GT att leasa en EV6 GT-Line i väntan på sin bil.

I priset för samtliga modeller ingår en årsprenumeration av laddabonnemanget (och appen) Kia Charge , som framförallt ger ett lägre pris vid laddnätverket Ionitys 350 kW-snabbladdningstolpar. Så här ser prisbilden ut för Kia Charge:

Nivå Månadsavgift Pris per kWh
Easy 0 kr laddstolpe + 5,27 kr fast sessionsavgift
Plus 45 kr laddstolpe - cirka 15 procent rabatt
Advance 75 kr 5,95 kr / Ionity 8,70 kr
Utöver dessa nivåer kan man även betala 139 kronor i månaden och får då ladda för 3,10 kronor per kWh hos Ionity.

De första kundleveranserna av Kia EV6 är tänkta att ske samtidigt som lanseringen i helgen.

Recharges testlag har dessutom precis hämtat ut en bil och jobbar för fullt med det första testet. Är det något som du vill att vi ska ta reda på eller testa – skriv i kommentarerna här under!

Jag ska åka och spana in Kia EV6 i helgen!
Ja
218
224
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.