Ny rapport: Ovanligt billigt att äga elbil i Sverige

Totalkostnaden för att äga en elbil i Sverige är bland de lägsta i Europa, visar en ny undersökning.

Ny rapport: Ovanligt billigt att äga elbil i Sverige

Leasingbolaget Leaseplan har jämfört kostnaderna att äga en elbil i 22 olika europeiska länder. Sverige kommer på tredje plats efter Grekland och Tyskland.

Undersökningen visar också ett skriande behov av fler publika laddplatser.

– Vår senaste undersökning bland svenska tjänstebilsförare visar till exempel att endast 2 procent anser att det finns tillräcklig med laddstationer i Sverige och bara 12 procent skulle känna sig bekväma att göra en längre bilresa i Europa med tanke på räckvidd och antal laddstationer längs med vägarna, säger Malin Malm, marknadschef på Leaseplan Sverige.

Enligt undersökningen är det billigare att ha elbil än en ny diesel- eller bensinbil i de flesta europeiska länder. I Sverige är den genomsnittliga totalkostnaden att äga en ny elbil 7.693 kronor per månad.

Motsvarande kostnad för en dieselbil är 9.293 kr/mån. En bensinbil kostar 9.874 kr/mån och en laddhybrid 9.463 kr/mån.

Elbilar är billigast att äga i Grekland (7.463 kr/mån), följt av Tyskland med 7.603 kr/mån. Dyrast är det i Tjeckien med en kostnad på 12.224 kronor per månad för en elbil. 

Totalkostnaden beräknas som ett medel uförde första fyra årens ägande och antar ett genomsnitt på 3.000 mil per år. Sträckan är längre en den genomsnittliga för en privatperson, men är normal för en bil som både körs i tjänsten och privat. 

De länder som ingår i undersökningen är Österrike, Belgien, Tjeckien, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Grekland, Ungern, Irland, Italien, Luxemburg, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Spanien, Sverige, Schweiz och Storbritannien.

Källa.

 
Min nästa bil blir en elbil.
Ja
382
113
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.