Transportstyrelsen säger nej till 4,25 ton med B-körkort

Regeringen vill göra det möjligt att köra eldrivna lastbilar som väger upp till 4,25 ton på B-kort, men Transportstyrelsens utredning avråder.

Transportstyrelsen säger nej till 4,25 ton med B-körkort

Regeringen menar att det behövs ett undantag för eldrivna transportbilar eftersom batterierna gör dem tyngre än konventionella fordon. De vill också att bilar med alternativa drivmedel, som fordonsgas, ska omfattas. Husbilar är inte tänkta att omfattas.

Transportstyrelsen fick i uppdrag av Regeringen att utreda saken, och har nu lagt fram en rapport som avråder från en höjning av maxvikten till 4,25 ton med B-kort.

Utredaren anser att det blir för svårt att veta vilka fordon som omfattas av undantaget eftersom det inte framgår av några register eller av de uppgifter som tillverkarna tillhandahåller.

– Varken förare eller polis kan kontrollera om ett fordon uppfyller kraven för undantag, säger Chris Patten, utredare på Transportstyrelsen.

Ytterligare ett problem är att de undantagna transportbilarna måste vara registrerade som lastbilar  eftersom de väger mer än 4,25 ton. Det innebär omfattande krav på att förare måste följa regler om kör- och vilotider, ha på färdskrivare med mera.

Transportstyrelsen föreslår att Regeringen i stället verkar för en internationell över överenskommelse i EU eller FN om att underlätta för miljövänligare transporter.

Kloka synpunkter från Transportstyrelsen.
Ja
383
225
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.