Klimatbonusen räddad trots budgetkaos

Pengar till klimatbonusen strömmar ur statens kassor. Riksdagen har beslutat om 1,9 miljarder extra till utbetalning av klimatbonus trots Regeringens budgetnederlag.

Klimatbonusen räddad trots budgetkaos

Det säljs fler elektrifierade bilar än regeringen räknat med. Det innebär att Transportstyrelsens kassa för klimatbonus töms i rasande fart. Varje elbil ger rätt till 70.000 kronor i klimatbonus. 

På förslag av regeringen har riksdagen beslutat att skjuta till 1,9 miljarder extra till bonus/malus-systemet för 2021.

Även budgeten för 2022 har beslutats av riksdagen. I den tillförs ytterligare 550 miljoner till klimatbonusen, totalt finns 3,51 miljarder att betala ut för 2022.

 

Pengarna räcker inte till

Trots tillskottet ser inte pengarna ut att räcka till under 2022. Kassan på 3,51 miljarder räcker till 50.000 elbilar. Förra året, då pandemin bromsade försäljningen, såldes 45.000 elbilar. Allt tyder att fler än 50.000 elbilar kommer att säljas och till det kommer alla laddhybrider som också ska få klimatbonus. Vår uträkning visar att cirka 2,8 miljarder fattas.

Regeringen har lovat att följa utvecklingen och föreslå mer pengar vid behov.

 
 

Skynda och köp Mercedes EQS om du vill ha klimatbonus.

Ingen klimatbonus till lyxbilar

Regeringen vill också införa ett tak för klimatbonusen så att det bara är bilar som kostar under 700.000 kronor (enligt Skatteverkets prislista) som får klimatbonus.

Denna förändring är uppskjuten till den 1 juli 2022. Om ett tak innebär en besparing är omdiskuterat då förändringen kan leda till att färre dyrare bilar säljs och därme minskar momsintäkterna.

Höjd fordonsskatt

Grundtanken inom bonus/malus-systemet är att klimatbonusen ska finansieras av fordonskatten för bilar med stora utsläpp. Därför höjs fordonsskatten 1 juni 2022 med 1.730 kronor för de flesta bensin- och dieselbilar.

Ändrad förmånsskatt

Ett annat datum som är viktig att hålla koll på är den 1 juni 2022. Då förändras förmånsvärdet så att alla elbilar och laddhybrider får samma rabatt på förmånsvärdet. Det innebär att olika elbilar som kostar lika mycket får samma förmånsvärde. En annan konsekvens är att de flesta elbilar får lägre förmånsskatt.

Sänkt klimatbonus 2023

Regeringen räknar med att inköpspriset för elbilar sjunker med tiden och därmed behovet av subventionering. 2023 sänks därför den maximala klimatbonusen från 70.000 till 50.000 kronor.

Bra med extra pengar till klimatbonusen.
Ja
364
91
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.