Polestar 3 närmar sig – första bilden på den stora elsuven

Polestar 3 är en stor suv som ska tillverkas i USA och tilltala amerikaner. Den blir en syskonmodell till Volvos XC90-efterträdare Embla.

Polestar 3 närmar sig – första bilden på den stora elsuven

Hittills har vi bara fått se en övertäckt Polestar 3. Nu släpper Polestar den första riktiga bilden på bilen. Dock med visst kamouflage.

Polestar 3 blir en stor och rymlig suv i samma storleksklass om Volvo XC90 och dess efterträdare som troligen får namnet Embla. Polestar 3 kommer att byggas på samma bottenplatta (SPA2) som Volvo Embla och tillverkas i samma fabrik i USA.

Polestar 3 får en sluttande bakre taklinje som ska göra att bilen känns mindre och sportigare.

En skillnad är att Polestar 3 blir exklusivare och bara får ett baksäte. Embla kommer att erbjudas i sjusitsigt utförande. Därför har Polestar kunnat ge sin bil en mer sluttande bakre taklinje.

– Jag har inget emot tre sätesrader i sig. Att ha två rader ger möjlighet att ge bilen den aerodynamiska taklinjen, och det ger chansen att betona utrymmet mellan första och andra raden, vilket verkligen ger den andra raden en lyxig känsla, säger Polestars vd Thomas Ingenlath som har en bakgrund som chefsdesigner på Volvo.

En annan likhet med Volvo Embla är att de bägge bilarna får en lidar-sensor för att ge bilens centraldator en tredimensionell uppfattning av den omgivande trafiksituationen. Med tiden kommer de två bilarna få mer avancerad teknik för att öka graden av autonom körning. Först kommer begränsad självkörning på motorväg.

Polestar 3 som vår illustratör Larson Design tänker sig bilen.

Både två- och fyrhjulsdriven

Polestar 3 kommer i både två- och fyrhjulsdrivet utförande. Toppversionen får mer effekt än Volvo Embla.

– Det finns massor av människor som inte behöver fyrhjulsdrift. I Norge eller Österrike kommer vi alltid att sälja mer fyrhjulsdrift. Men i Kina eller USA är många nöjda med en enda motor, säger Ingenlath till Car & Driver. 

Batterierna får högre energitäthet än de som finns i Polestar 2 och dagens Volvobilar. Vi kan nog vänta oss att kapaciteten ligger runt 90–100 kWh för att ge en räckvidd på över 50 mil enligt WLTP. Troligtvis siktar Polestar på minst 600 km för att kunna vara konkurrenskraftiga. 

Audi Q6 e-tron blir en konkurrent liksom Porsches kommande elsuv som baseras på samma plattform (PPE) som Audin.

Efter Polestar 3 kommer logiskt nog Polestar 4 och Polestar 5. Fyran är en en mindre och mer prestandainriktad suv än trean. Polestar 5 blir toppmodellen med mest prestanda – en konkurrent till Porsche Taycan.

Polestar 3 kommer att lanseras under 2022 och samtidigt kommer Polestar att expandera sin verksamhet från 14 till 30 marknader. Målet är att gå från 29.000 sålda bilar 2021 till 290.000 bilar 2025.

Här kan du läsa mer om Polestars framtidsplaner.

Polestar 3 lockar mig!
Ja
310
123
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.