Omtalat elbilskaos i Göteborg gällde en bil – lastbilar verkliga problemet

Sveriges Radios rapportering om strömlösa elbilar som fick bärgas från E6 utanför Göteborg har fått stor spridning, men visar sig inte riktigt stämma.

Annons
Annons

Nyheten om de strömlösa elbilarna som fick bärgas från de timlånga köerna på E6 utanför Göteborg förra veckan har fått stor spridning i sociala medier.

Det var Sveriges Radio (SR) som intervjuade vägtrafikledaren Mikael Salo angående snökaoset på E6, där trafiken hade stannat helt. Den stora ”nyheten” blev att det var elbilarna som stoppade upp trafiken. Rubriken löd ”Förare övergav sina elbilar på E6 i snöyran: ’Får bärga en hel del'”. Men det var inte sant.

Omtalat elbilskaos i Göteborg gällde en bil – lastbilar verkliga problemet

I radioinslaget berättade Salo att man skulle få bärga flera elbilar. Men, efter inslaget sändes kände han sig manad att förtydliga vad som hänt. I ett eget inlägg i den stängda Facebookgruppen Elbil och laddhybrid i Sverige skriver en tjänstledig Mikael Salo att allt han sade inte kom med:

”Radion frågade vad vi gjorde just då. Och det var just det, i intervjun hör man tyvärr inte att jag säger att vi fått rapporter från platsen om ett stort antal bilar (huvudsakligen elbilar) som övergivits. Det var en minutbild av ett 12 timmar långt nattpass.”

Vidare berättar Salo i inlägget om det riktiga problemet, vilket var lastbilar med slitna däck som fastnat på den knappt tre mil långa sträckan. En stor del av tiden gick åt att hitta tungbärgare till dessa.

Bara en strömlös elbil bärgades från E6 torsdag 2 december, uppger räddningstjänsten till Aftonbladet.

Annons
Annons
Rulla till toppen